Miniștrii de externe din UE amenință Iranul cu noi sancțiuni dacă se va dovedi implicarea sa în războiul început de Rusia în Ucraina

Data publicării:
Luxemburg: EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell Fontelles
Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Unii miniştri de externe din Uniunea Europeană au cerut luni noi sancţiuni împotriva Iranului, dacă se va dovedi implicarea Teheranului în războiul dus de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Ucraina a raportat o serie de atacuri ale Rusiei în ultimele săptămâni cu drone Shahed-136 de producţie iraniană. Iranul neagă acuzaţia că ar furniza drone Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.

Vom căuta dovezi concrete despre participarea Iranului în războiul din Ucraina, a declarat presei şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe din UE în Luxemburg, adăugând că ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba va lua partea la întâlnire.

Potrivit Agerpres, UE ar putea decide să avanseze spre impunerea de noi sancţiuni împotriva Iranului în legătură cu această chestiune, au precizat doi diplomaţi implicaţi în pregătirea discuţiilor între miniştri, deşi luni nu sunt aşteptate decizii detaliate.

Ministrul danez de externe Jeppe Kofod a spus că UE ar trebui să reacţioneze puternic la noile atacuri aeriene asupra Kievului în care drone au lovit clădiri din apropierea unei gări feroviare centrale luni dimineaţă, la orele de vârf.

Ce vedem acum este că, aparent, sunt folosite drone iraniene pentru a ataca centrul Kievului, iar asta e o atrocitate, a declarat Kofod, precizând că UE trebuie să ia măsuri concrete ca răspuns la acest lucru, precum şi ca reacţie la reprimarea manifestaţiilor în Iran.

Franţa şi Germania, care sunt amândouă părţi ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au transmis clar că trebuie să se adopte noi sancţiuni în legătură cu utilizarea de drone iraniene de către Rusia, dat fiind faptul că astfel de transferuri încalcă o rezoluţie a Consiliul de Securitate al ONU.

Sancţiunile suplimentare ale UE împotriva Iranului nu vor fi limitate la includerea pe lista neagră a unor persoane dacă se va dovedi implicarea Teheranului în războiul rus din Ucraina, a spus şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn.

Citește și: Explozii în Kiev, rușii au atacat din nou capitala Ucrainei cu drone kamikaze

Nu va mai fi vorba doar de sancţiuni împotriva unor persoane, a declarat el presei la sosirea la reuniunea de la Luxemburg.

Blocul comunitar urmează să adopte deja luni interdicţii de circulaţie şi să îngheţe active pentru 15 iranieni implicaţi în reprimarea de către guvern a demonstraţiilor începute luna trecută în urma decesului în arestul poliţiei moravurilor a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a precizat luni că ţările din UE vor adopta noi sancţiuni pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de reprimarea în derulare a protestelor în Iran, potrivit DPA.

Noile măsuri vor viza membri ai aşa-numitei poliţii a moravurilor din Iran.

Annalena Baerbock a spus că scopul noilor sancţiuni este de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de aceste crime brutale împotriva femeilor, tinerilor şi bărbaţilor.

La 16 septembrie au început proteste în întreaga ţară după moartea tinerei Masha Amini. 

Această femeie kurdă iraniană se afla în arestul poliţiei moravurilor la Teheran, pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

Zeci de demonstranţi ar fi fost ucişi în ultimele săptămâni, conform organizaţiei Amnesty International.

Citește și: Șpagă, whisky și antene pe acoperiș. Cine sunt cei care au mai rămas în Iran și de ce Teheranul nu le dă oamenilor mai multe libertăți

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri