Ministru britanic: Dacă într-o lună nu se rezolvă criza cerealelor se va produce o enormă foamete mondială

Data publicării:
ministrul britanic de Externe, Liz Truss cu microfonul in fata
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss. Foto: Profimedia

Guvernele turc şi britanic au insistat joi asupra necesităţii creării unui sistem care să permită exportul cerealelor blocate în Ucraina din cauza invaziei ruse, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss considerând că dacă într-o lună nu este găsită o soluţie s-ar putea produce o „enormă foamete mondială”.

„Este urgent să fie luate măsuri luna următoare, înaintea noii recolte”, a spus Truss la o conferinţă de presă comună la Ankara cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

„Dacă nu se rezolvă această problemă, este probabil să se producă o enormă foamete mondială”, a estimat ea, adăugând că Turcia joacă un rol important în negocierile menite să deblocheze exporturile de grâu şi alte cereale din Ucraina, ţară unde silozurile sunt pline şi noua recoltă nu mai are unde să fie depozitată dacă cerealele deja stocate nu sunt eliberate pe piaţă, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

De asemenea, Liz Truss l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că foloseşte alimentele ca armă prin blocarea a circa 20 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene.

În acest timp, Cavusoglu a precizat că, dacă se va ajunge la un acord, sub supervizarea ONU, vor fi create culoare sigure pentru navele comerciale care ies din apele teritoriale ucrainene şi va fi creat un centru de control la Istanbul.

„Navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi inspectate pentru a se asigura că nu transportă arme”, a adăugat ministrul turc, insistând că este nevoie să fie oferite garanţii şi Rusiei. El a menţionat printre acestea şi ridicarea sancţiunilor asupra sectorului bancar rus pentru înlesnirea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale din Rusia.

Cavusoglu a apreciat că un asemenea plan va funcţiona numai dacă toate părţile sunt de acord şi a adăugat că încă nu a fost stabilită o dată pentru o reuniune pe această temă la Istanbul, dar el speră să primească un răspuns pozitiv din partea Rusiei.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus - ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi este de asemenea vizată de sancţiunile occidentale - exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

Exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei, au fost de fapt împiedicate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare în urma acestor sancţiuni.

Rusia s-a declarat dispusă să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Kievul acceptă să-şi demineze zona de coastă pentru a permite reluarea navigaţiei comerciale. Oficiali ucraineni au declarat însă că ţara lor nu va accepta să-şi elimine minele amplasate în Marea Neagră pentru a nu deveni vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri