Ministrul belgian al Sănătății recunoaște că Guvernul de la Bruxelles a pierdut controlul asupra pandemiei

Data publicării:
masca protectie sanitara in culorile drapelului belgiei
Belgia înregistrează o scădere a numărului de cazuri pentru prima dată în ultimele două luni Foto: Guliver/GettyImages

Situația scapă de sub control în Belgia, în timp ce țara se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus. Ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a recunoscut că Guvernul de la Bruxelles a pierdut controlul asupra pandemiei și a atras atenția că belgienii trebuie să-și schimbe radical comportamentul, potrivit The Guardian

Frank Vandenbroucke a descris situația din regiunea valonă și din capitală, ca fiind „cea mai gravă și cea mai periculoasă din toată Europa”.

„Suntem cea mai afectată regiune din toată Europa. Ne apropiem de un tsunami (n.r. de cazuri), pe care nu-l vom mai putea controla. Astăzi, situașia este sub control, dar cu multe dificultăți și stres. Dacă va continua să crească (n.r. bilanțul îmbolnăvirilor), numărul spitalizărilor va fi atat de mare, încât vom mai reuși să tratăm alte afecțiuni non-COVID. Guvernul are un mesaj clar către cetățeni: protejează-te și protejează-i pe cei dragi”.

Belgia a stabilit un record de peste 12.000 de infectări cu noul coronavirus într-o singură zi, marţi, săptămâna trecută, aceasta fiind cea mai mare cifră raportată de la începutul epidemiei pe teritoriul naţional, a anunţat luni agenţia de presă belgiană Belga. Peste 10.000 de oameni au murit de COVID-19 în Belgia, o ţară ce are o populaţie de 11,5 milioane de locuitori.

Pentru a contracara creşterea explozivă a numărului de cazuri, guvernul belgian a ordonat vineri închiderea tuturor barurilor, cafenelelor şi restaurantelor şi a impus izolarea populaţiei la domiciliu între miezul nopţii şi ora 05:00. Telemunca a devenit obligatorie pentru companiile belgiene al căror obiect de activitate permite această posibilitate. Noile restricţii au intrat în vigoare luni.

În medie, numărul mediu al infecţiilor a crescut săptămâna trecută cu 80%: Belgia a înregistrat peste 7.800 de infecţii zilnice în perioada 9-15 octombrie, în comparaţie cu o medie zilnică de aproape 4.400 de cazuri săptămâna precedentă, scrie Agerpres.

A explodat şi numărul cazurilor severe: în medie, peste 250 de oameni au fost spitalizaţi în fiecare zi a săptămânii trecute, iar sistemul naţional de sănătate a ajuns la limitele capacităţii sale de primire şi de funcţionare.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri