Ministrul de externe al Ucrainei: „Nu acceptăm niciun compromis doar ca să îi facem pe plac lui Vladimir Putin”

Data publicării:
Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei
Dmitro Kuleba: „Am sacrificat multe, inclusiv viețile a 15.000 dintre cetățenii noștri, pentru a putea să ne alegem singuri viitorul.” Foto: Profimedia Images

Ucraina „nu va permite nimănui să îi impună concesii” în efortul de a reduce riscul izbucnirii unui conflict cu Rusia, a spus marți ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pentru CNN. „Nu vom juca rolul țării care pune mâna pe telefon, ascultă instrucțiunile unei mari puteri și le urmează.”

Kuleba a accentuat faptul că țara sa nu va accepta niciun compromis menit să îi facă pe plac lui Vladimir Putin, în cadrul crizei de la granița ruso-ucraineană unde soldații ruși iau parte la exerciții militare și așteaptă următoarele ordine ale Moscovei.

„Dacă cineva face un compromis în numele Ucrainei, pe la spatele Ucrainei, nu vom accepta așa ceva”, a spus Kuleba. „Am sacrificat multe, inclusiv viețile a 15.000 dintre cetățenii noștri, pentru a putea să ne alegem singuri viitorul, destinul nostru”, a insistat ministrul ucrainean.

Ucraina a spus că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de invazia militară planificată. Puterile occidentale i-au avertizat în repetate rânduri pe ruși să nu facă nicio mișcare agresivă împotriva Ucrainei.

Citește și: Ucraina a destructurat un grup ce pregătea atacuri la ordinul Moscovei. Marea Britanie avertizează că forțele ruse sunt deja în Ucraina

Ministrul de externe ucrainean nu are niciun dubiu în privința angajamentului american de a apăra Ucraina. „Biden cunoaște Ucraina și nu vrea ca Rusia să o distrugă”

Kremlinul neagă că ar planifica un atac și insistă că sprijinul oferit de NATO pentru Ucraina care cuprinde armament și antrenamente militare reprezintă un pericol tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.

Kuleba a spus că nu are niciun dubiu în privința angajamentului american de a apăra Ucraina, chiar și în ciuda comentariilor președintelui SUA Joe Biden care a sugerat că o „incursiune minoră” a trupelor rusești s-ar putea să nu determine un răspuns sever din partea alianței NATO.

„În primul rând, președintele Biden este de partea Ucrainei. El cunoaște această țară și nu vrea ca Rusia să o distrugă”, a spus Kuleba.

„În al doilea rând, i-am auzit pe oficialii americani când vorbeau deschis presei, dar și când îmi spuneau direct mie și altor oficiali ucraineni la telefon că Statele Unite au rămas obligate să îi pedepsească pe Ruși pentru orice fel de incursiune, invazie sau interferență”, a conchis Kuleba.

Citește și: Șeful diplomației UE: „Europa este în pericol. Amenințarea Rusiei este cel mai recent exemplu”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri