Ministrul de externe al Ungariei se află la Moscova ca să cumpere mai mult gaz rusesc

Data publicării:
Greek Foreign Minister Nikos Dendias met with Hungarian Foreign Minister Péter Szijjártó, Athens, Attiki, Greece - 22 Jun 2022
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează joi o vizită la Moscova, unde urmează să poarte discuţii cu o serie de înalţi oficiali ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay, citat de MTI.

În capitala rusă, Szijjarto are programate întâlniri cu vicepremierul pentru energie Aleksandr Novak, cu vicepremierul industriei şi al comerţului Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus Serghei Lavrov, a specificat Mate Paczolay. În finalul discuţiilor, Szijjarto şi Lavrov vor susţine o conferinţă de presă comună.

Szijjarto, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ungar, a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti.

Vizita ministrului ungar de externe la Moscova intervine la o zi după ce UE a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte, transmite Agerpres.

Livrările de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 între Rusia şi Germania au fost reluate joi, după o întrerupere de zece zile, a anunţat operatorul acestei infrastructuri, calmând îngrijorările cu privire la o eventuală prelungire a perioadei de mentenanţă, transmite Reuters.

Potrivit datelor operatorului reţelei germane Gascade, fluxurile la nivelul conexiunilor OPAL (care leagă gazoductul pe sub Marea Baltică Nord Stream de reţele terestre europene din Europa de Est) şi spre gazoductul NEL (care leagă Nord Stream de reţele din Europa de Vest) erau în creştere joi dimineaţa.

Pe segmentul orar 06:00-07:00 (04:00 -05:00 GMT), fluxurile se stabiliseră la 21.388, 236 kWh, după ce fuseseră nule anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Nord Stream AG, consorţiul care exploatează gazoductul.

Conform unui purtător de cuvânt al companiei energetice austriece OMV, gigantul de gaze rusesc Gazprom a semnalat că va livra joi jumătate din volumele de gaze prevăzute, adică niveluri comparabile cu cele observate înaintea întreruperii serviciului de mentenanţă.

Fluxul de gaz prin gazoductul Nord Stream 1 se situa, joi, la câteva ore după reluarea aprovizionării, la 40% din capacitatea de transport a conductei, potrivit datelor operatorului, consultate de Reuters. Acest nivel este similar celui dinaintea opririi conductei, în urmă cu zece zile, pentru lucrări de mentenanță. 

„În condițiile în care lipsesc 60% (din fluxurile de gaze - n.r.) și a instabilității politice, nu avem motive să fim liniștiți”, a scris președintele operatorului german de gaze, Klaus Mueller, într-un mesaj pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Guvernele europene se temeau că Rusia, vizată de sancţiuni occidentale din cauza ofensivei sale în Ucraina, îşi va prelungi în mod voit perioada de mentenanţă anuală a Nord Stream 1 pentru a perturba planurile de stocare în curs înainte de venirea iernii.

Citește și: Medvedev amenință UE și Ucraina: Europenii vor îngheța de frig în casele lor. Ucraina poate să dispară de pe harta lumii

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri