Ministrul finanțelor din Nepal a demisionat după ce a fost acuzat că a permis unor persoane din afara guvernului să schimbe bugetul

Data actualizării: Data publicării:
Anti-Government protest, Kathmandu, Nepal - 10 Feb 2021
Janardan Sharma este acuzat că a permis anumitor persoane „neautorizate" să schimbe unele taxe din bugetul de stat cu doar o zi înainte să fie prezentat. Foto: Profimedia Images

Ministrul finanțelor din Nepal, Janardan Sharma, și-a dat miercuri demisia după ce președintele Parlamentului a ordonat o anchetă privind acuzațiile de schimbare neautorizată a bugetului de stat, transmite CNN.

Demisia sa vine în contextul în care Nepalul se confruntă cu o inflație în creștere și o scădere a rezevelor valutare străine.

Partidele de opoziție și unii legiuitori ai alianței de guvernare de centru-stânga l-au acuzat pe Sharma de invitarea „persoanelor neautorizate” să facă schimbări la unele cote de taxare din bugetul federal cu doar o zi înainte de a prezenta planul de cheltuieli pentru anul fiscal 2022-2023. El a negat orice fărădelege.

„Persoanele neautorizate” se referă la oameni din afara guvernului fără puteri legale pentru a face amendamente la buget.

„Demisionez pentru a ajuta investigația”, a declarat Sharma parlamentarilor, reiterând că nu a greșit cu nimic.

„Sunt pregătit pentru nu una, ci mii de anchete”.

Relatările din presa locală arată că schimbările făcute la buget favorizează anumite afaceri.

Liderul Parlamentului, Agni Prasad Sapkota, a oferit 10 zile comisiei de anchetă formată din 11 membri de la mai multe partide să examineze acuzațiile opoziției.

Nepal, o țară fără acces la mare, între China și India, a fost lovită de creșteri bruște ale prețurile globale pentru țiței și alte bunuri.

Guvernul premierului Sher Bahadur Deuba a interzis importul bunurilor de lux până la mijlocul lunii iulie pentru a tempera ieșirile de capital, în contextul în care rezervele valutare străine au scăzut la aproape 9 miliarde de dolari – destul cât să ajungă țării pentru aproape 6 luni.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri