Ministrul german al apărării: Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei

Data publicării:
tancuri rusesti se pregatesc pentru parada de 9 mai
Tancuri rusești iau parte la pregătiri pentru parada anuală de Ziua Victoriei care are loc la Moscova Foto: Profimedia

Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron, au lansat un apel comun, cerând Rusiei să-și retragă trupele din apropierea granițelor cu Ucraina.

„Armele şi conflictul generat de Rusia în mijlocul Europei au creat pericole reale”, a spus Annegret Kramp-Karrenbauer într-o conferinţă organizată de Fundaţia Konrad Adenauer.

Ministrul german al apărării s-a referit la desfăşurarea de trupe suplimentare ruse de-a lungul frontierei de est a Ucrainei, măsură care în opinia sa nu este menită să inspire încredere, ci, dimpotrivă, să provoace o reacţie. Ea a accentuat că Germania şi Ucraina „nu vor cădea în capcana acestui joc al Rusiei”.

germania amenintare rusia
Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al apărării, spune că Rusia generează o amenințare „concretă și imediată” pentru securitatea Europei Foto: Profimedia

Annegret Kramp-Karrenbauer a subliniat că Moscova se defineşte tot mai mult drept un „contrapunct iliberal și antidemocratic faţă de Occident” și a dat ca exemple atacurile cibernetice, exporturile de arme, influenţa politică ascunsă sau deschisă, crimele, angajamentul militar „direct şi indirect”, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Citiți și: Rusia reacționează la sancțiunile impuse de SUA și expulzează, la rândul ei, zece diplomați americani

În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi în regiunea Crimeea, anexată în 2014. Administraţia de la Kiev a cerut Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte atent situaţia din Ucraina şi susţine suveranitatea ţării.

În contextul acestor tensiuni tot mai accentuate cu Ucraina, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre militare. Navele au trecut sâmbătă prin strâmtoarea Kerci din peninsula Crimeea. Pe de altă parte, SUA au renunţat să desfăşoare în Marea Neagră două nave militare.

Citiți și: Serviciul rus de securitate FSB a reţinut pentru câteva ore un diplomat ucrainean

Uniunea Europeană, NATO şi Ucraina au criticat acţiunile Rusiei care duc la escaladarea conflictului în estul Ucrainei după desfăşurarea de trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri