Ministrul iranian de externe cere, de la Moscova, garanții mai ferme din partea SUA pentru reînființarea acordului nuclear

Data publicării:
Serghei Lavrov și Hossein Amirabdollahian
Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de externe, într-o vizită la Moscova, alături de Serghei Lavrov. Foto: profimedia images

Iranul cere garanții mai ferme din partea Statelor Unite pentru reînființarea acordului nuclear din 2015, a declarat ministrul iranian de externe la Moscova, adăugând și că guvernul din care face parte vrea ca agenția ONU pentru energie atomică să renunțe la „verificările motivate politic” asupra activității nucleare din Iran, relatează Reuters.

După 16 luni de discuții indirecte între guvernele de la Teheran și Washington, șeful diplomației europene, Josep Borrell, declara în 8 august că Uniunea Europeană a depus o formă finală a ofertei pentru restabilirea acordului. Iranul spunea atunci că va face propriile evaluări și că va veni cu un răspuns.

„Iranul evaluează cu atenție textul redactat de UE... Avem nevoie de garanții mai ferme din partea celeilalte părți pentru a putea avea un acord de durată”, a spus Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de externe într-o conferință de presă la Moscova, împreună cu Lavrov.

Amirabdollahian nu a detaliat ce ar putea însemna aceste „garanții ferme”, însă de-a lungul negocierilor, Iranul a insistat că dorește garanții că acordul nu va mai fi abandonat unilateral de un viitor președinte american, așa cum a făcut-o Trump în 2018.

Președintele Joe Biden nu poate, însă, să ofere astfel garanții pentru că acordul nu este un tratat internațional, ci un acord de înțelegere politică.

Persoana cu cea mai puternică decizie în Iran, ayatollahul Khamenei, nu a făcut încă vreun comentariu cu privire la acordul nuclear în ultimele luni. În 2015, când acordul a fost semnat inițial, liderul suprem de la Teheran a fost convins să accepte tacit acest acord în schimbul eliminării sancțiunilor foarte puternice.

Trei ani mai târziu, Donald Trump a scos SUA unilateral din acord și a reimpus sancțiuni dure, fapt ce a dus la decizia guvernului de la Teheran de a nu mai respecta prevederile acordului și de a începe din nou programul de construcție a unei arme nucleare.

„Ar fi o umilință uriașă la adresa liderului suprem dacă guvernul de la Washington ar ieși din nou unilateral din acord la dată ulterioară. Acesta este unul dintre motivele pentru care guvernul de la Teheran insistă pe această problemă”, a spus un fost oficial iranian.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri