Ministrul turc de externe: Turcia va accepta aderarea Finandei și Suediei la NATO doar după ce țările adoptă „măsuri concrete”

Data actualizării: Data publicării:
ministrul turc de externe
Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe Foto: Gulliver/GettyImages

Turcia aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adopte măsuri concrete şi să stopeze sprijinul pentru grupări teroriste, în schimbul ridicării obiecţiilor Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nord-europene la NATO, a declarat vineri ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters.

Toate cele 30 de state membre actuale ale NATO trebuie să fie de acord cu acceptarea unui nou membru.

''Trebuie să fie făcut un pas concret cu privire la temerile Turciei'', a spus Cavusoglu într-o conferinţă de presă, după o întâlnire cu omologul său român, Bogdan Aurescu şi cel polonez, Zbigniew Rau.

Delegaţii din Suedia şi Finlanda s-au aflat, miercuri, la Ankara pentru discuţii cu oficiali turci. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ulterior că Ankara a observat o atitudine pozitivă cu privire la ridicarea embargoului asupra exporturilor de arme, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, Turcia a provocat surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

Cele două ţări au interzis exporturile de arme către Turcia în urma unei incursiuni a armatei turce în nordul Siriei contra miliţiilor kurde YPG, pe care Ankara o tratează ca pe organizaţie teroristă.

Turcia consideră că Suedia şi Finlanda - ţară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia - adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Premierul suedez Magdalena Andersson a respins acuzaţiile Turciei, declarând că ţara sa nu furnizează arme sau alt sprijin teroriştilor.

Războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului ''Parteneriat pentru Pace''.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri