Ministrul ucrainean de externe s-a întâlnit cu omologii din NATO, în pofida veto-ului Ungariei. Ce formulă a fost găsită

Data actualizării: Data publicării:
dmitro kuleba in sacou cu mana la ochelari
Dmitro Kuleba a fost în vizită la București. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a avut marţi la Bucureşti o reuniune cu omologii săi din ţările NATO, în pofida veto-ului Ungariei, care împiedică din 2017 Ucraina să participe la reuniunile acestei alianţe, a declarat un purtător de cuvânt al MAE ucrainean.

Purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko a precizat că este vorba despre o reuniune informală, paralelă reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO.

„Aşa cum ştiţi, din anul 2017 Ungaria blochează reuniunile Comisiei Ucraina-NATO la nivel superior celui de ambasadori (...) Pentru a depăşi formal veto-ul ungar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat o reuniune separată pentru miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei”, a explicat reprezentantul MAE de la Kiev, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Guvernul de la Budapesta a opus acest veto după ce a acuzat Ucraina că, încălcând drepturile minorităţilor prin adoptarea unei noi legi a educaţiei, nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de NATO.

Ungaria „nu va sacrifica interesele etnicilor maghiari din Transcarpatia pe altarul niciunui joc geopolitic”, iar dacă pentru Ucraina este important să-şi reia cooperarea cu NATO, atunci trebuie să retragă legea educaţiei, a declarat în decembrie 2017 ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria.

Unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la București a miniștrilor de externe din țările NATO îl reprezintă sprijinul suplimentar pe care țările Alianței Nord-Atlantice urmează a-l acorda Ucrainei în războiul cu Rusia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri