Mircea Geoană: „Suntem încrezători că Suedia și Finlanda ni se vor alătura. Turcia are niște îngrijorări legitime legate de teroriști”

Data actualizării: Data publicării:
Mircea Geaonă
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus vineri că nu vede nicio amenințare imediată pentru Suedia și Finlanda din partea Rusiei și că are încredere că cele două țări se vor alătura alianței în ciuda obiecțiilor pe care le are Turcia, transmite Reuters.

Geoană a făcut declarațiile în cadrul Summitului pentru Democrație de la Copenhaga.

„Suntem încrezători că Suedia și Finlanda ni se vor alătura”, a spus Geoană. „Aliații au rețineri. Și Turcia are niște îngrijorări legate de teroriști care sunt legitime.” Suedia și Finlanda au condamnat terorismul și au spus că sunt deschise dialogului.

Întrebat despre garanțiile de securitate pe care Suedia și Finlanda le-au primit pentru perioada premergătoare aderării la alianța NATO, Geoană a spus că nu vede niciun pericol real pentru cele două țări din partea Rusiei.

„Nu vedem niciun semn din partea Rusiei că ar avea capacitățile sau intenția în acest moment de a deveni agresivă în termeni militari împotriva acestor două țări candidate”, a spus Geoană.

„Putem să tratăm această perioadă cu precauție într-un mod proactiv, dar nu vedem niciun risc real dintr-un punct de vedere militar tradițional pentru Finlanda și Suedia”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

Finlanda a spus joi că plănuiește să își schimbe legislația pentru a putea să construiască bariere la frontiera de est cu Rusia, ceea ce semnalează dorința autorităților de la Helsinki de a își îmbunătăți capacitatea de a răspunde împotriva pericolelor de tip hibrid.

Citește și: Condiția Turciei pentru a accepta aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Ministrul turc de externe: Trebuie să vă schimbaţi legile

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri