"Mișcarea Babylon" din Irak contestă legea care interzice comercializarea alcoolului în țara profund musulmană

Data publicării:
un barbat intr-un bar in bagdad
Politicienii creștini din Irak încearcă să schimbe legislația care interzice importul și vânzarea de alcool. FOTO: Profimedia Images

Politicienii creștini din Irak încearcă să schimbe legislația care interzice importul și vânzarea de alcool. Oficialii vamali au primit ordin sâmbătă să pună în aplicare interdicția care a devenit obligatorie prin lege luna trecută, în ciuda opoziției, scrie BBC.

Grupul care are cinci politicieni în parlamentul irakian a intentat un proces în care a declarat că legea este nedemocratică.

Consumul public de alcool este descurajat în Irak, o țară predominant musulmană, dar poate fi cumpărat din magazinele de băuturi alcoolice sau barurile cu licență.

Noua lege, adoptată inițial de parlament în 2016 , impune o amendă de până la 25 de milioane de dinari irakieni (14.256 lire sterline). Legea interzice vânzarea, importul sau producerea de alcool - și a devenit oficială abia luna trecută, la șapte ani de când a fost adoptată, după ce a apărut în Monitorul Oficial.

Nu e clar încă cât de strict ar putea fi aplicată legea și dacă Curtea Supremă Federală a țării o va respinge, după ce în apelul lor la tribunal, membrii Mișcării Babylon au insistat că legislația este neconstituțională, deoarece ignoră drepturile minorităților și restricționează libertatea. De asemenea, în opinia lor, legea contrazice un decret guvernamental, adoptat cu mai puțin de o săptămână înainte, care stabilește taxa la 200% la toate băuturile alcoolice importate pentru următorii patru ani.

Sarmad Abbas, un agent imobiliar cu sediul în capitala Irakului, Bagdad, a declarat pentru AFP că interdicția nu va face decât să crească vânzările de alcool pe piața neagră. El a recunoscut că învățăturile musulmane interzic consumul de alcool, dar a subliniat că „acestea sunt libertăți personale pe care nu le poți  interzice cetățenilor”.

Proiectul de lege a fost propus inițial de Mahmoud al-Hassan, care a fost judecător și parlamentar al Coaliției pentru Statul de Drept din Irak.

El a spus că legea este conformă cu articolul 2 din Constituția Irakului din 2005, care interzice orice legislație care este împotriva islamului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri