Misterul piciorului retezat descoperit pe o plajă din Australia. Cui îi aparține și de ce este cheia rezolvării unei celebre dispariții

Data actualizării: Data publicării:
Un picior în nisip / Melissa Caddick
Descoperirea piciorului Melissei Caddick a dus la apariția multor speculații despre dispariția ei: a fost mâncată de rechini, s-a sinucis sau și-a înscenat moartea sunt doar o parte dintre ele. Foto: Profimedia Images / Facebook: Over 60

La peste doi ani după ce piciorul putrezit al unei impostoare care a furat zeci de milioane de dolari de la prieteni și mai mulți membri de familie a fost descoperit pe o plajă din Australia, ancheta oficială a acestui caz care a captivat o țară întreagă a ajuns la final, dar misterul dispariției Melissei Caddick persistă, relatează CNN.

Povestea Melissei Caddick a fost sursa de inspirație pentru un podcast de succes, un serial de televiziune și nenumărate teorii care mai de care mai bizare, inclusiv faptul că ar fi fost înghițită de un rechin sau că și-ar fi retezat singură piciorul ca să îi conducă pe polițiști pe o pistă greșită, scrie BBC.

Ancheta a fost de lungă durată și a inclus erori din partea polițiștilor, mărturii care se băteau cap în cap și multe speculații cu privire la soarta femeii.

„Concluzia la care am ajuns este că Mellisa Caddick a murit. Dar... nu consider că dovezile permit deslușirea modului în care ea a murit sau când și unde s-a întâmplat”, a scris anchetatorul adjunct de stat Elizabeth Ryan.

Pentru cei mai mulți, povestea Melissei Caddick a început odată cu știrea că acest consilier financiar, aparent, de mare succes a dispărut.

Dar secretele ei au început să iasă la lumină cu luni de zile înainte de dispariție, atunci când autoritatea de reglementare financiară a Australiei a primit informația că Caddick ar fi folosit licența de consilier financiar al unui prieten, document pe care a lipit pur și simplu numele ei.

Femeia a dispărut imediat după raidul poliției. A plecat la alergat și nu s-a mai întors niciodată

Autoritățile cred că femeia de 49 de ani a furat până la 30 de milioane de dolari australieni (peste 19 milioane de dolari americani) de la peste 60 de clienți, majoritatea membri de familie și prieteni, bani pe care i-a folosit ca să ducă o viață de lux: excursii în străinătate, mașini de top, haine de designer, bijuterii scumpe.

Strategia escroacei nici nu era așa de complicată, potrivit anchetatorului. Pe măsură ce noii clienți îi dădeau bani pe care ar fi trebuit să îi investească, Caddick plătea dividendele clienților mai vechi și păstra pentru ea (și cheltuia) banii rămași.

adidas-plajă-dispariție
Piciorul retezat al Melissei Caddick încălțat cu unul dintre adidașii (dreapta) pe care îi purta când a ieșit la alergat în dimineața dispariției sale a fost descoperit pe plaja Bournda (stânga), aflată la 500 de kilometri de Sydney. Capturi foto: Facebook: Jack John Eastlake / 7News

Ceea ce i-a surprins pe investigatori este că aproape toți clienții lui Caddick erau membri de familie sau prieteni apropiați. Toată escrocheria a ieșit la iveală pe data de 11 noiembrie 2020 atunci când poliția a bătut la ușa ei.

Ultima dată când polițiștii au văzut-o pe Melissa Caddick a fost cu ocazia raidului efectuat acum aproape 3 ani. Soțul ei, Anthony Koletti, le-a spus polițiștilor că el crede că femeia s-a dus să alerge în dimineața următoare, lăsând în urmă mașina și toate obiectele ei.

Koletti nu a raportat dispariția soției sale decât 30 de ore mai târziu, după ce a aflat de la tribunalul unde femeia ar fi trebuit să se prezinte că aceasta nu a mai apărut.

Poliția a avut două teorii, dar cazul s-a complicat odată cu descoperirea piciorului retezat

Poliția a avut inițial două teorii: ori Caddick era în viață și a fugit ca să nu poată fi trasă la răspundere, ori s-a sinucis.

Cu toate că poliția nu a găsit nicio dovadă că Koletti ar fi fost implicat în escrocheria pusă la cale de soția sa, aceștia au spus că bărbatul „nu a părut a fi prea îngrijorat” atunci când partenera sa de viață a dispărut.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai mult, Koletti s-a purtat destul de ciudat după ce Caddick a dispărut: a trimis mesaje de pe telefonul soției în care s-a prefăcut că este ea, le-a descris polițiștilor ce haine purta femeia în dimineața dispariției cu toate că a spus că nu a văzut-o și a înregistrat melodii cu denumiri de genul „Melissa lipsește” și „Mai presus de lege” în care cântă despre cazul dispariției soției sale.

Cazul a devenit și mai complicat în luna februarie a anului 2021, atunci când un picior în stare de putrefacție încălțat cu un adidas a fost descoperit pe o plajă izolată la 500 de kilometri de Sydney.

Experții au descoperit că piciorul i-a aparținut lui Caddick cu ajutorul testelor ADN, dar autopsia nu a arătat dacă piciorul a fost tăiat de restul corpului cu forța sau prin descompunerea naturală.

Au mâncat-o rechinii, și-a tăiat singură piciorul sau s-a sinucis?

Pentru a testa teoria conform căreia femeia ar fi fost mâncată de un rechin, care mai apoi a regurgitat părți din corpul ei, polițiștii au plănuit să arunce cadavre de porc cu încălțări sport în picioare.

Un chirurg ortoped a spus că este improbabil ca femeia să fi putut să își taie singură piciorul, întrucât ar fi fost nevoie de multă forță pentru a tăia osul, ar fi provocat pierderi mari de sânge și ar fi necesitat îngrijiri medicale de specialitate.

Oamenii de știință au venit, însă, cu o explicație mai simplă. Curenții marini ar fi putut cu ușurință să transporte piciorul pe o distanță lungă, iar un patolog a descris cum picioarele oamenilor se pot detașa de restul corpului în urma procesului de descompunere.

Anchetatorul Ryan a spus că descoperirea polițiștilor s-ar putea „să îi fi provocat un nivel catastrofal de rușine și disperare”, care ar fi putut să o facă să creadă că singura soluție de a scăpa din situația în care a ajuns este să se sinucidă.

Felul în care Caddick a murit va rămâne probabil un mister, a spus Ryan. La fel de nerezolvate sunt și pierderile susținute de clienții ei - sume imense de bani care au dispărut pentru totdeauna odată cu Caddick.

„Mi-am vândut afacerea întrucât trăiam cu impresia că banii sunt în siguranță și m-am pensionat în 2017”, a spus una dintre victime. „Ca să adauge și mai multă sare pe rană, ea a furat și banii mamei, soției, soacrei, fiului, fratelui și surorii... a distrus economiile a trei generații din familia mea.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri