Moartea inexplicabilă a unei adolescente, găsită goală în mare, zguduie o întreagă metropolă. Ultimele sale ore, surprinse de camere

Data publicării:
Chan Yin-lam, fata găsită moarte în apele portului din Hong Kong
Foto: Profimedia Images

Moartea inexplicabilă a unei tinere de 15 în timpul protestelor din Hong Kong, în urmă cu un an, a devenit o sursă de conspirații și de teorii printre protestatari dar și printre locuitorii obișnuiți ai metropolei, scrie CNN.

În data de 10 august 2019 protestele din Hong Kong, încă în plină desfășurare, zguduiau viața obișnuită a fostei colonii britanice. Mulțimea de oameni, lovită de gaze lacrimogene, confruntată de forțele de ordine care avansau înainte cu scuturi, s-a retras dar doar pentru puțin. În timp ce gazul înainta spre ei, protestatarii experimentați și-au scos măștile și și le-au tras repede peste fețe. Alți trecători, ceva mai înceți în reacții, au tras gazul în plămâni în timp ce încercau să fugă.

Chan Yin-lam a fost una dintre cei mai puțin norocoși. Într-un clip video postat pe rețelele sociale, adolescenta de 15 ani s-a plâns că doar ieșise la cumpărături, că nu a luat parte la protest și că nu înțelege ce i s-a întâmplat: „Vreau să întreb doar cu ce am greșit? De ce trebuie să trec prin asta?” a spus ea privind spre obiectivul camerei, cu ochii roșii și umflați din cauza gazului.

La fel ca mulți rezidenți ai Hong Kong-ului, Chan a sprijinit mișcarea de protest și a participat la multe dintre marșurile protestatarilor care au dus, într-un final, la eliminarea legii pentru extrădare care a dus la tensiuni între populația metropolei și regimul chinez. Ea nu a fost, însă, niciodată, unul dintre participanții din prima linie, a declarat mama ei ulterior, și a evitat mereu acțiunea din ce în ce mai violentă care începuse să caracterizeze protestele.

Dacă lucrurile ar fi mers altfel, este puțin probabil ca Chan să joace un rol central în cadrul protestelor – ar fi fost doar o altă protestatară care să susțină mișcarea dar fără un contact direct cu forțele de ordine.

Șase săptămâni mai târziu, însă, în dimineața zilei de 22 septembrie, cadavrul fetei a fost găsit plutind în mare, complet goală. Murise de peste 48 de ore.

Orașul conspirațiilor și lipsa de încredere endemică

Descoperirea a produs o furtună de mediatizare și teorii ale conspirației. Poliția a clasificat rapid cazul drept sinucidere, dar unele persoane din mișcarea de protest au vorbit despre posibilitatea unei crime acuzând inclusiv autoritățile că încearcă să mușamalizeze.

La 12 luni de la moartea misterioasă a adolescentei, controversele încă nu s-au estompat, alimentate mai ales de imagini de pe camerele de supraveghere care „documentează” ultimii pași făcuți de Chan cu suficient de multe necunoscute pentru a permite apariția speculațiilor și ipotezelor.

Departe de a rămâne la periferia mișcării de protest, Chan a fost adoptată drept una dintre martirii ei, chipul ei fiind imprimat pe postere și pe pliante. Ce ar fi trebuit să fie doar tragedia privată a unei familii a devenit rapid motiv de dezbatere publică cu privire la cine ar trebui să aibă mai multă credibilitate – poliția sau protestatarii.

postere-chan-yin-lam-hong-kong-profimedia-0481549848
Posterele protestatarilor cu Chan Yin-lam. Foto: Profimedia Images

Cadavrul fetei a fost descoperit la trei săptămâni după un scandal în care mai mulți polițiști au fost acuzați de abuzuri sexuale. În contextul în care au apărut și informații privind participarea fetei la proteste la începutul verii, teoriile și ipotezele au început să se răspândească online – fără dovezi. Polițiștii și forțele de ordine au fost acuzați că ar fi atacat-o pe Chan, ar fi violat-o, ucis-o și apoi i-ar fi aruncat cadavrul în apele mării.

Speculațiile au continuat chiar și după ce mama fetei a declarat public că și ea crede că fata ei s-a sinucis și a cerut oamenilor să nu se mai discute de acest caz. Declarația ei nu doar că nu a oprit teoriile conspirației, ci le-a accentuat – femeia a fost acuzată că a complotat cu poliția pentru a ascunde moartea propriei fiice: „Informațiile mele personale au fost scurse pe internet, am fost hărțuită de apeluri telefonice în mijlocul nopții. Mi-a pierdut fiica, vă rog nu mă mai hărțuiți!”, a declarat femeia în cadrul unui interviu pentru o televiziune din metropolă.

Într-un oraș în care totul este partizan și separat în funcție de perspectiva politică – politicienii, companiile și celebritățile se etichetează fie drept pro-proteste, fie drept pro-poliție, decizia de a da un interviu unei televiziuni percepută drept apropiată de guvern a făcut ca observatorii din cealaltă tabără să devină și mai convinși de propriile conspirații.

Ce a făcut fata înainte să moară - imaginile surprinse de camerele de supraveghere

Imaginile surprinse pe camerele de supraveghere o arată pe adolescentă rătăcind fără scop în jurul unei universități din metropolă, dincolo de portul din Hong Kong. Faptul că se știe că acelea sunt ultimele momente în care ea s-a aflat în viață sunt cutremurătoare. În 16 clipuri video de aproape 90 de minute din seara zilei de 19 septembrie 2019, Chan pare confuză și pierdută dar nu exagerat de mâhnită.

Timp de o oră întreagă fata se plimbă prin campus, așteaptă lifturi, trece printre studenți, iar la un moment dat își aruncă pantofii și continuă să meargă în picioarele goale. În jurul orei 7, Chan părăsește campusului, iar un trecător spune că a văzut-o în apropierea stației de autobuz din apropiere, însă că nu a trecut prin zona de verificare a biletelor. Ce s-a întâmplat între acest moment și cel în care a fost descoperită în mare rămâne un mister.

Familia a povestit, însă, că fata suferea de un dezechilibru psihic și că a avut multe momente în care auzea voci, era extrem de tensionată sau recurgea la auto-mutilare.

Editor : A.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri