100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Manifestație de amploare la Chișinău

Data actualizării: Data publicării:
adunare centenara - actiunea2012

Câteva mii de oameni participau, duminică în jurul prânzului, la Chișinău, la manifestaţia dedicată centenarului unirii Basarabiei cu România.  Manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat la final o Proclamație a Marii Adunări Centenare. Potrivit documentului, unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru.

Citiți și: REPORTAJ. Fac Unirea pe cont propriu. Basarabia, între sărăcie, Rusia și Europa

În Piaţa Marii Adunări Naţionale evenimentul a început cu un spectacol, la care a fost intonat şi imnul României, iar la final, mulţimea a scandat: Unire! Organizatorii au anunţat participarea a 100.000 de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului. Vin acolo reprezentanţi a peste 130 de primării care au semnat declaraţia de ReUnire, principalele partide de opoziţie din Republica Moldova, dar şi lideri politici din România: fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, senatorul PSD Titus Corlăţean, Ludovic Orban, preşedintele PNL, şi Dan Barna, liderul USR.

În schimb, liderii politici aflaţi la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitaţiei.

De altfel, pe 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România, nu va fi organizată nicio acțiune la nivel oficial. De asemenea, Partidul Socialiștilor a cerut instituțiilor de forță să oprească pătrunderea în Republica Moldova a ceea ce ei au numit „provocatori din statul vecin”.

Pe de altă parte, organizatorii au anunţat că manifestaţia de duminică este un test pentru democraţia din Republica Moldova.

adunare centenara - actiunea2012
Foto: Actiunea2012

Băsescu, la Marea Adunare Centenară de la Chişinău: Cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, să voteze din nou unirea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, la evenimentul intitulat „Marea Adunare Centenară” de la Chişinău, dedicat împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea, relatează News.ro.

unire chisinau - actiunea 2012
Foto: Actiunea2012

„Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română. 300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat”, a spus Traian Băsescu.

El a cerut parlamentelor celor două ţări să voteze unirea. „Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea”, a continuat fostul şef al statului.

În discursul susţinut duminică, Traian Băsescu a reluat afirmaţia făcută cu o zi în urmă, conform căreia trăim „după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”. Românii, susține Băsescu, sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului.

chisinau - actiunea2102
Foto: Actiunea2012

Liderul USR: Eu cred că locul Basarabiei, locul Moldovei şi al României sunt în Uniunea Europeană

Liderul USR, Dan Barna, prezent și el duminică la Chişinău, a declarat că locul Basarabiei este în Uniunea Europeană, iar „cel mai puternic motor este speranţa încrederea şi dragostea”.

„Este o bucurie fără seamă. Bucuria unui popor se bazează pe patriotism. Dar ce mai este astăzi patriotismul? Cum poate să fie patriotismul astăzi? E o întrebare pe care probabil ne-o punem astăzi cu toţii, şi dincolo de marea asta de steaguri şi dincolo de tot acest entuziasm incredibil pe care l-am găsit astăzi aici, eu, sincer, cred că locul Basarabiei, locul Moldovei şi al României sunt în Uniunea Europeană. Ştiu că pentru dumnevoastră ultimii ani au descurajat această direcţie şi ştiu că pare o întrebare foarte grea acuma, dar în realitate, în 1914, ideea unirii nici măcar nu exista teoretic şi după patru ani, în 1918, miracolul istoric s-a produs (...) cel mai puternic motor este speranţa şi încrederea şi dragostea pe care o avem cu toţii venind aici”, a declarat Dan Barna.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri