A fost anunțată data alegerilor pentru Primăria Chișinăului

Data publicării:
andrei nastase fb

Următoarele alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău vor avea loc odată cu scrutinul local general din iunie 2019, potrivit unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale (CEC) aprobate vineri în urma deciziilor justiţiei care a invalidat recentele alegeri locale anticipate, relatează Radio Chişinău.

andrei nastase fb
Andrei Năstase

Comisia Electorală Centrală a constatat nulitatea recentelor alegeri locale anticipate din 20 mai şi 3 iunie, bazându-se pe hotărârile instanţelor de judecată. În aceeaşi decizie, CEC a hotărât încheierea procedurilor electorale în Chişinău. Aceasta înseamnă că votarea repetată nu va avea loc, potrivit unui proiect propus de preşedinta instituţiei.

În condiţiile în care a rămas mai puţin de un an până la alegerile locale generale, noi alegeri municipale nu mai pot fi organizate, conform Codului electoral, a explicat preşedinta CEC, Alina Russu.

Împotriva acestei decizii s-au pronunţat membrii CEC Sergiu Gurduza şi Vladimir Şarban. Sergiu Gurduza a propus un alt proiect care prevedea repetarea turului doi de scrutin, care însă nu a fost susţinut de majoritatea membrilor Comisiei. De asemenea, cei doi membri ai CEC au propus amânarea luări unei decizii, iar instituţia să se adreseze pentru explicaţii justiţiei. Vladimir Şarban a motivat aceasta prin faptul că justiţia a invalidat ambele tururi de scrutin, deşi a constatat încălcări doar în turul doi.

Însă nici această propunere nu a fost acceptată. În consecinţă, 5 din cei 7 membri ai CEC prezenţi la şedinţă au votat iniţiativa de încheiere a procedurilor electorale.

Justiţia din Republica Moldova a invalidat alegerile municipale din Chişinău, motivând că învingătorul scrutinului, Andrei Năstase, unul dintre liderii opoziţiei proeuropene, precum şi contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban, ar fi făcut campanie electorală în ziua scrutinului. Opoziţia, dar şi comunitatea internaţională au criticat această decizie.

Sursa: Agerpres

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri