AFP: Republica Moldova, prinsă între Rusia şi UE, îşi alege duminică deputaţii sub privirea atentă a Kremlinului

Data publicării:
urna moldova shutterstock_230788780

Moldovenii - prinşi între Rusia şi Uniunea Europeană, împărţiţi cu privire la direcţia pe care să o ia ţara lor - îşi aleg duminică deputaţii, sub privirea atentă a Kremlinului, relatează AFP, într-un comentariu preluat de News.ro.

parlament moldova shutterstock_777295102
Pentru prima dată, cei 101 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova vor fi aleși printr-un sistem de vot mixt, proporțional și uninominal |Foto: Shutterstock

 

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, alături de Ucraina, Republica Moldova este zguduită, de la independenţa sa faţă de URSS, în 991, de crize politice repetate şi are de gestionat, în acelaşi timp, un conflict îngheţat în Transnistria, un teritoriu separatist prorus care nu se află sub controlul Chişinăului, în estul ţării.

Duminică, moldovenii îşi aleg, pentru un mandat de patru ani, cei 101 deputaţi în Parlamentul lor monocameral. Pentru prima oară, scrutinul este mixt, în ciuda rezervelor exprimate atât de Uniunea Europeană, cât şi de Comisia de la Veneţia. 50 de deputați din cei 101 ai Parlamentului de la Chișinău vor fi aleși pe baza listelor de partid, iar restul vor fi aleși în circumscripții uninominale.

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon - care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică, şi nu în Uniunea Europeană (UE) - se află pe primul loc în sondaje şi ar putea să obţină până la 50% din voturi.

Alianţa ACUM - din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE şi NATO - este creditată pe locul doi. Ea denunţă „acapararea” posturilor de conducere în politică, justiţie şi forţele de ordine de către Partidul Democrat din Moldova (PDM), aflat la putere, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc - considerat cel mai puternic om în ţară.

Citiți și: Liderii opoziției din R. Moldova acuză, cu trei zile înainte de alegeri, că au fost otrăviți cu metale grele

Reacții în Republica Moldova, după ce liderii opoziției susțin că au fost otrăviți cu mercur

PDM, creditat al treilea în sondaje şi majoritar, în prezent, în Guvern şi în Parlament, promovează o restaurare a relaţiilor cu Bruxelles-ul, degradate din 2018, şi o evitare a unei răciri a relaţiilor cu Rusia.

În cazul în care niciuna dintre aceste formaţiuni nu obţine o majoritate pentru a forma singură un Guvern - cel mai probabil caz -, analiştii se tem de o nouă perioadă de instabilitate.

Un expert de la asociaţia Adept, Igor Botan, subliniază de asemenea „riscul unei participări slabe, având în vedere apatia şi absenţa încrederii alegătorilor în politicieni”.

RUSIA SAU UE?

„Nu ştiu cu cine voi vota, sunt toţi mincinoşi şi hoţi. După 42 de ani de muncă, am o pensie de 948 de lei (49 euro). Cum să trăiesc cu ea?”, declară pentru AFP Tatiana, , în vârstă de 60 de ani, o fostă muncitoare într-o uzină chimică.

„Democraţia moldoveană se degradează. Oameni cu probleme în justiţie vor ajunge în Parlament”, constată la rândul său Macar Naghirneac, un voluntar în vârstă de 23 de ani, care lucrează într-un ONG.

Alimentând o atmosferă tenisonată în ultimele zile de campanie, poliţia rusă l-a implicat vineri pe liderul PDM Vlad Plahotniuc într-un circuit de spălare de bani prin operaţiuni suspecte de schimb, în Rusia, circuit care ar fi funcţionat din 2013 în 2014. Partidul său a denunţat o „ingerinţă grosolană” a Moscovei în alegeri.

Citiți și: Bani ruseşti în zonele „sensibile” de la Chişinău: Fundaţia soţiei lui Igor Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

Expert: Imixtiunea Federației Ruse în campania electorală din Republica Moldova este masivă

O mică fostă republică sovietică, cu 3,5 milioane de locuitori, situată între România şi Ucraina, Republica Moldova este sfâşiată de mai mulţi ani între susţinători ai unei apropieri de UE şi cei ai unei alianţe cu Moscova.

Ales în noiembrie 2016, preşedintele Igor Dodon este considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, pe care l-a vizitat tot mai des.

Blocat adesea de Parlament şi Guvern în proiectele sale, Dodon şi-a îmblânzit discursul şi nu mai militează pentru respingerea Acordului de Asociere semnat între Republica Moldova şi UE în 2014 de către autorităţile proeuropene de la acea dată. El vrea, de-acum, ca ţara sa să poată „să facă comerţ cu Rusia şi cu UE”.

Acest Acord de Asociere a permis deschiderea treptată a pieţei europene produselor moldovene, însă a provocat furia Moscovei, care a impus imediat un embargo asupra fructelor şi cărnii moldovene, pedepsind astfel o populaţie care trăieşte în principal din agricultură.

Pârghiile Rusiei în Moldova

Comerţul este principala pârghie de presiune de care dispune Rusia, în care se află, de altfel, o jumătate de milion de muncitori moldoveni.

Primindu-l pe Igor Dodon în ianuarie, Vladimir Putin a subliniat că Rusia nu va rămâne „indiferentă” la rezultatul alegerilor legislative.

Secretarul Consiliului rus de Securitate Naţională, Nikolai Patruşev, exprima, două săptămâni mai târziu, temerile Kremlinului cu privire la faptul că Occidentul ar putea „împinge societatea moldoveană către sciziune şi conflict”.

„Am văzut deja asta în Ucraina, în 2014”, declara Patruşev, referindu-se la revolta proeuropeană care a condus la anexarea Crimeei de către Rusia şi la un război cu separatişti proruşi, soldat cu aproape 13.000 de morţi în decurs de cinci ani.

Citiți și:  Diplomat american: Suntem îngrijorați. Rusia are o strategie sofisticată țintită spre România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Va fi construit un nou drum important pentru români! Când va fi gata și cât costă
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Pro FM
Beyonce spune că nu este ușor să crești trei copii: „Ai nevoie de multă răbdare, am încercat să le oferim o...
Film Now
Primul soț al lui J.Lo, dezvăluiri neașteptate: „Trebuia să ne prefacem” Ce sfaturi i-a dat cântăreței care e...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Când ar putea avea loc un cutremur puternic în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu liniștește populația...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Dana Marijuana a fost adusa in fata Tribunalului din Constanta: „Nu regret nimic!". DIICOT cere ca artista sa...