Băsescu: Apropierea României de moldoveni trebuie să continue

Data actualizării: Data publicării:
Maia sandu
Foto: Ovidiu Micsik_INQUAM

Fostul președinte Traian Băsescu a precizat că România nu trebuie să întrerupă politica de apropiere de Republica Moldova ci dimpotrivă, deoarece procentul mare de moldoveni care au votat-o pe Maia Sandu arată că o mare parte din populație este „pro-europeană”. De asemenea, fostul șef de stat a scris că Maia Sandu a fost „sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu lașitate de biserica ortdoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi oligarhul Plahotniuc și lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secţiile de votare din Europa”. 

0430_maia sandu voteaza - ovidiu_micsik_inquamphotos
Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Maia Sandu avea șanse minime să câștige, spune Traian Băsescu, însă în ciuda campaniei negative dusă împotriva ei, rezultatul acestui vot arată că aproape jumătate din populația moldoveană este pro-europeană. 

„Dar scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48 la sută din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro România.

Asta înseamnă că trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de România, adică să continuăm a acorda anual cele 5 000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în 5, 6 ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim.

Să ne gândim că în 2005 doar 3 la sută din cetăţenii Republicii Moldova erau unionişti şi doar câteva procente mai mult erau pro-europeni. Progresul este fantastic şi prin acest vot a devenit o certitudine”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Igor Dodon, candidatul socialiştilor şi adept al politicilor Moscovei, este președintele ales al Republicii Moldova, potrivit rezultatelor parţiale. Aproximativ 52% dintre voturi au mers către el, în timp ce aproape 48% dintre moldoveni au votat cu Maia Sanda, candidata partidului proeuropean Acţiune şi Solidaritate.

Votul stă însă în umbra unui uriaş scandal izbucnit la numeroase secţii de votare din Europa, unde buletinele de vot n-au fost suficiente pentru toţi cei care au dorit să-şi exprime opţiunea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri