Cum luptă Moscova, prin Igor Dodon, împotriva Maiei Sandu

Data actualizării: Data publicării:
colaj igor dodon maia sandu

Lupta pentru președinția Republicii Moldova a intrat în faza atacurilor la persoană. Tabăra candidatului susținut de Moscova, Igor Dodon, lansează acuzații tot mai grave la adresa proeuropenei Maia Sandu. Acesteia i se reproșează, printre altele, că ar aduce în țară zeci de mii de imigranți sirieni și că ar fi responsabilă de sinuciderea unor elevi. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova are loc pe 13 noiembrie.

colaj igor dodon maia sandu

„Angela Merkel a avut o înțelegere clară cu Maia Sandu. Ea și întreg Partidul Popular European o susțin pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale. În schimb, dacă Maia ajunge președinte de țară, se obligă în prima etapă să primească în Republica Moldova 30.000 de refugiați musulmani. Angela Merkel susține că acum Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică, iar primirea refugiaților musulmani ar fi o soluție pentru repopularea țării. Mai mult, s-a dat și exemplul privind alte etnii care locuiesc în țara noastră, precum găgăuzii, bulgarii, rușii, evreii, și de ce nu s-ar putea forma și o comunitate de musulmani? Maia Sandu a acceptat propunerea Angelei Merkel și a declarat că religia este o temă străină ei și nu o înteresează ce confesiune au oamenii. Vor vota oare moldovenii pentru aducerea în Republica Moldova a sute de mii de imigranți sirieni? Vedem după 30 octombrie”, potrivit site-ului actualitati.md.

Un alt atac a venit chiar din partea lui Igor Dodon. „În perioada cât Maia Sandu a fost Ministru al Educației, în premieră, în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid și tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Pro TV Chișinău, scrie Agora.md. El susține că la acest fapt ar fi contribuit, în mare măsură, instalarea camerelor de supraveghere în timpul susținerii examenelor de bacalaureat.

În replică, Maia Sandu afirmă că aceste declarații reprezintă o minciună crasă.

Igor Dodon a fost criticat și de un psiholog specializat în prevenirea suicidului. „În calitate de specialist prevenire a suicidului aș vrea să mă adresez public către Igor Dodon și simpatizanții acestuia. Vă rog să nu începeți acțiuni de prevenire a suicidului în timpul campaniei electorale. Vă rog foarte mult! Acest lucru acest lucru influențează negativ asupra percepției realității în privința unei probleme atât de sensibile precum este suicidul! Modul în care o faceți este ofensator pentru familiile care au pierdut copii în rezultatul suicidului. Este dăunător să ridici această problemă fără să cunoști cum să o abordezi corect!”, a spus Liuba Ceban, psihologul și fondatorul, “Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului”.

Pe de altă parte Igor Dodon își acuză rivala că susține comunitatea LGBT. „Nu am nimic cu acest grup”, a replicat Maia Sandu, în dezbaterea televizată de joi seară.

Multe dintre acuzațiile lansate de liderul socialist au fost reluate de mai mulți reprezentanți ai clerului. Unul dintre aceștia, episcopul  Marchel,  a spus despre Maia Sandu că „nu are familie şi copii” şi că ar fi „stearpă”.

„Avem de ales un pre­șe­din­te din două can­di­da­tu­ri. Un creș­tin sau un necreș­tin. Un patri­ot sau un nepa­tri­ot. Da, anu­me așa, pen­tru că anu­me așa s-au pla­sat cele două can­di­da­tu­ri. Anu­me așa s-au stra­ti­fi­cat prin fap­ta lor, prin vor­ba lor, prin acti­vi­ta­tea lor. Des­pre ati­tu­di­nea unui can­di­dat, Igor Dodon, pe care-l cre­dem creș­tin și patri­ot, nu o să vor­besc mult, pen­tru că e nor­mal să ai o ati­tu­di­ne față de bise­ri­că, cre­din­ță și valo­ri­le națio­na­le, așa cum o are el. Dar des­pre ati­tu­di­nea dnei San­du, al doi­lea can­di­dat care aspi­ră la func­ția de pre­șe­din­te… Ati­tu­di­nea ei față de mora­li­ta­tea creș­ti­nă, față de cură­țe­nia sufle­teas­că, față de tot ce este sfânt pare să fie abă­tu­tă mult de la axa nor­ma­li­tă­ții. Anu­me asta ne-a scos din case­le noas­tre, ca să venim să ne împăr­tă­șim cu îngri­jo­ra­rea noas­tră cu dvs.”, a declarat episcopul Marchel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri