Igor Dodon: Prima vizită ca preşedinte o fac la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Moscow, Russia
MOSCOW - MAY 18: Lenin's Mausoleum also known as Lenin's Tomb, situated in the Red Square in Moscow, is the mausoleum that serves as the current resting place of Vladimir Lenin on May 18, 2008 in Moscow, Russia. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Dezbatere electorală cu scântei în Republica Moldova, iar situaţia din Transnistria a fost cel mai aprins subiect. Liderul socialist Igor Dodon i-a acuzat pe susţinătorii unirii cu România că vor provoca un nou război în Transnistria. În replică, candida pro-europeană Maia Sandu i-a cerut să nu dea vina pe România pentru problemele din zona separatistă.

Igor Dodon, candidat la preşedinţia Republicii Moldova: „Prima vizită oficială, şi, apropos, aceasta se referă la politica externă, a mea, va fi la Moscova, în Republica Rusia. Riscul este dacă vin unioniştii la guvernare, atunci eu nu vreau să fie ce a fost la începutul anilor 90, de aceea prieteni, fiţi foarte atenţi, noi putem să rezolvăm această problemă, să reîntregim ţara, ei - o vor distruge.”

Maia Sandu, candidată la Preşedinţia Republicii Moldova: „Noi putem aici, împreună, să luptăm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi să nu acuzăm România pentru problemele din Transnistria. Nu este serios, domnule Dodon.”

Dezbaterea electorală dintre cei doi candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova a avut loc la postul de televiziune Moldova 1.

Eu voi cere sprijinul partenerilor pentru a obţine retragerea acestor trupe. Noi nu putem avea o armată străină în ţara noastră”, a explicat Maia Sandu, după ce a fost întrebată dacă prezenţa trupelor ruse reprezintă un pericol pentru securitatea naţională a Republicii Moldova, scrie News.ro.

Însă, Igor Dodon s-a arătat ceva mai rezervat, precizând că nicio armată nu are dreptul să se afle pe teritoriul moldovean, iar trupele ruse vor pleca „atunci când va fi soluţionat conflictul transnistrian început în anii '90 din cauza unor unionişti ca Maia Sandu [...] Eu voi insista pe neutralitatea”. Dodon a promis acordarea unui statut special pentru Transnistria, după modelul Găgăuziei. În schimb, proeuropeana a explicat că se poate ajunge la un consens cu liderii transnistrieni şi nu este nevoie de federaliazarea regiunii disputate sau de acordarea unui statut special. Câţiva mii de militari ruşi sunt staţionaţi în regiunea disputată încă de la finalul războiului din Transnistria.

Candidatul socialist a promis că prima sa vizită în calitate de preşedinte al Republicii Moldova va fi la Moscova. Pe agenda unei discuţii cu liderii ruşi ar urma să fie situaţia exporturilor, a migranţilor, precum şi a situaţiei din Transnistria. Dodon va urma să meargă şi la Bruxelles, Bucureşti şi Kiev. Maia Sandu a susţinut în schimb că prima ei vizită în calitate de preşedintă va fi în satele Republicii Moldova.

Cei doi prezidenţiabili şi-au prezentat şi poziţiile cu privire la politica externă a Republicii Moldova. Maia Sandu a insistat pe relaţia cu blocul comunitar şi a explicat că va face tot posibilul ca instituţiile moldovene să respecte acordul de asociere cu UE. De asemenea, proeuropeana a spus că momentan România este o „problemă de suflet” şi a înţeles că cetăţenii moldoveni nu vor momentan Unirea.

Dodon a pledat pentru relaţii bune cu România, Ucraina şi UE, precizând că nu poate denunţa ca preşedinte acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE. „Va rămâne regimul liberalizat. Singurul lucru pe care va trebui să îl revizuim va fi comerţul. Piaţa noastră este invadată de produse din UE. Voi merge la Bruxells pentru a discuta această problemă”, a spus liderul PSRM. De asemenea, prezidenţiabilul socialist a explicat că nu este anti-român, însă este împotriva unioniştilor ca Maia Sandu. „Vorba aia: fraţi ca fraţi, dar fiecare la casa lui”, a spus Dodon. Însă, Igor Dodon nu a ezitat să o atace pe Maia Sandu pentru că are cetăţenie română şi a jurat că va servi interesele României. „Dumneavoastră veţi depune jurământul pe constituţia Republicii Moldova. Care constituţie o veţi respecta?”, a întrebat-o liderul socialist pe rivala sa proeuropeană.

Maia Sandu a reacţionat imediat, acuzându-l pe socialist că a catalogat 500.000 de moldoveni drept trădători pentru că deţin cetăţenie română. Candidatul PSRM a întrebat-o pe Maia Sandu dacă va vota pentru intrarea în NATO. Însă, proeuropeana l-a acuzat că utilizează tacticile unui bărbat laş, iar integrarea în NATO nu este dorită de cetăţenii Republicii Moldova.

Pe subiectul reîntregirii teritoriului moldovean, liderul socialist a susţinut că Tiraspolul va continua să refuze orice discuţie atât timp cât se vor face declaraţii unionişte de la Chişinău, acuzând-o pe Maia Sandu că se face vinovată împreună cu miniştrii iresponsabili de atitudinea Transnistriei. În schimb, rivala proeuropeană a precizat că cetăţenii moldoveni sunt separaţi doar de „hoţii şi clanurile de la guvernare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri