Republica Moldova | Cum s-a rostogolit o mare minciună despre Maia Sandu

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu discutii inainte de vot
Foto: Maia Sandu/Facebook

Maia Sandu, candidata pro-europeană din Republica Moldova pentru șefia statului, este atacată din toate părțile cu informații false. După ce un episcop a spus despre ea că este „stearpă” și prin urmare nu ar fi potrivită pentru funcția de președinte, acum apar informații că Angela Merkel i-ar fi promis sprijin dacă acceptă 30.000 de refugiați sirieni în Republica Moldova.

maia sandu_facebook 2

Informația inițială privind primirea de către Republica Moldova a 30.000 de refugiați sirieni a apărut pe un site de pamflete și umor, pentru ca acum să fie rostogolită la cea mai urmărită televiziune din țară, relatează Ziarul de Gardă pe site-ul său.

Pe 22 februarie 2016, site-ul de pamflete moldovandream.com publica un articol, intitulat „10.000 de sirieni vor sosi în Moldova”, în care se spunea că Partidul Nostru, Platforma DA și Partidul Socialiștilor au hotărât să aducă refugiați din Siria care vor participa la următoarele proteste organizate de PMAN. Peste câteva luni, pe 24 octombrie, subiectul cu sirienii este readus în actualitate de guralumii.net, un site la fel de obscur, apărut în septembrie 2016 și găzduit de același server. Ca și în cazul moldovandream.com, pe site-ul guralumii.net sunt publicate în cea mai mare parte texte de tip pamflet despre liderii opoziției, eroii preferați fiind Maia Sandu și Andrei Năstase”, relatează sursa citată.

Pe cel de-al doilea site, informația apare sub titlul „(Din culisele PPE) Maia Sandu a promis europenilor că va accepta în Moldova 30 mii de imigranți sirieni” și a fost apoi preluată drept sursă credibilă pe o mulțime de alte site-uri apropiate socialiștilor. De asemenea, informația a fost răspândită prin intermediul ziarelor și pliantelor electorale ale Partidului Socialiștilor.

Ziarul de Gardă mai relatează că pe 5 noiembrie, subiectul „diasporei siriene din Moldova” a ajuns și în buletinul de știri la Prime TV, cea mai urmărită televiziune de la Chișinău și parte din trustul „General Media Group”, al cărui proprietar este prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova are loc pe 13 noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri