Alegeri prezidențiale Moldova. Incidente la o secție de vot pentru locuitorii din Transnistria

Data actualizării: Data publicării:
Coadă în București la o de secție de vot organizată pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, turul al doilea de scrutin
Coadă în București la o de secție de vot organizată pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale. Foto: Inaquam Photos / George Călin

Au fost incidente, duminică, într-o localitate din dreapta Nistrului  unde s-au organizat secții de vot pentru alegătorii din Transnistria pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Se întâmplă în condițiile în care scrutinul - ale cărui rezultate par să fie foarte strânse - este marcat de o rată de participare ridicată, mai ales în diaspora, unde alegătorii stau la coadă să voteze.

Zeci de polițiști în echipamente speciale au intervenit pentru a debloca accesul alegătorilor din Bender (Tighina) și alte localități transnistrene la patru secții de votare deschise pentru ei în satul Varnița, pe malul drept al Nistrului. Potrivit relatărilor presei și imaginilor video de la incident, intervenția poliției moldovene a avut loc după ce veterani ai războiului de pe Nistru au blocat principalul traseu care leagă cartierul de nord al Benderului de Varnița, pe motiv că ar fi observat microbuze și alte vehicule care ar aduce în mod organizat alegători din stânga Nistrului la vot. Incidentul a avut loc în apropierea punctului de control de la linia de demarcație cu teritoriul controlat de forțele separatiste, relatează Radio Europa Liberă.

Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, care se confruntă în turul doi al prezidențialelor cu candidatul puterii Igor Dodon, a difuzat la scurt timp un comunicat, acuzându-l pe Dodon de „crimă împotriva poporului”. Și în primul tur de scrutin, activiștii PAS au încercat să blocheze traseul, spunând că alegătorii transnistreni sunt aduși organizat la vot, încălcându-se o interdicție adoptată de Comisia Electorală Centrală.

Comisia Electorală Centrală a condamnat „acţiunile violente” care au avut loc în localitatea Varniţa din raionul Anenii Noi, acolo unde locuitorii din zonă au încercat să blocheze accesul alegătorilor din Transnistria la secţiile de votare amenajate pe raza localităţii, iar forţele speciale ale Poliţiei au fost nevoite să intervină.

Prezență masivă la vot în diaspora

Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era, la ora 15:00, cu 15% mai mare decât în primul tur, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, până la 15:00, au participat la alegeri peste 1,1 milioane de alegători, ceea ce a făcut ca rata de participare la vot să depăşească 37%.

În secţiile de votare din Republica Moldova au votat peste 960.000 de alegători, în timp ce la secţiile de votare din străinătate au votat peste 148.000 de cetăţeni moldoveni. 

Oficialul CEC a atras atenţia că există riscul ca la mai multe secţii de votare din străinătate să se termine buletinele de vot, ca urmare a supraaglomerării acestora. Fiecare secţie de votare a avut alocate 5.000 de buletine de vot, iar acestea nu pot fi suplimentate. Oficialii CEC recomandă alegătorilor din străinătate să se orienteze spre alte secţii de votare la care numărul de votanţi a fost mai mic decât cel al buletinelor de vot.

Numărul alegătorilor care au votat în diaspora în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale moldovene a depășit, după ora 15:00, ora Chișinăului, numărul celor care au votat în străinătate pe parcursul întregii zile în primul tur de scrutin, informează Europa Liberă.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri