News Alert Alegeri prezidențiale Moldova. Rezultatele oficiale confirmă: Maia Sandu va fi noul președinte. Scorul este zdrobitor

Data actualizării: Data publicării:
Maia sandu
Foto: Ovidiu Micsik_INQUAM

Maia Sandu, candidata proeuropeană,  a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova, potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală. Ea devine astfel prima femeie președinte din Republica Moldova și va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să creadă că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate.

ACTUALIZARE ORA 10:15. Toate voturile au fost numărate. Rezultate oficiale finale

Maia Sandu - 57,75 la sută

Igor Dodon - 42,25 la sută

Număr total de alegători:  1.387.392

În diaspora au votat 262.103 alegători, un record: 

Maia Sandu - 92,94 la sută

Igor Dodon - 7, 06 la sută

ACTUALIZARE ORA 7:40 Doar trei secții de vot din diaspora mai trebuie să transmită situația, pentru a fi procesate toate datele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, însă Maia Sandu are deja peste 15 procente în fața lui Igor Dodon. Candidata PAS a primit 57,63 la sută din voturi, iar Igor Dodon rămâne cu 42,37 la sută din sufragii.

În Chișinău, Maia Sandu a fost votată de 59,7 la sută dintre alegători, iar Igor Dodon de 40,3 la sută.

Votul din diaspora atinge însă cote rar întâlnite: Maia Sandu - 92,86 la sută, Igor Dodon - 7,14 la sută.

ACTUALIZARE ORA 3:00. Voturile în toate secțiile din Republica Moldova s-au terminat de numărat. Mai sunt așteptate rezultatele din 19 secții de vot, toate din diaspora, dar asta înseamnă că au fost procesate deja peste 99 la sută din date (2.124 de secții de vot din totalul de 2.143). Cum era de așteptat, Maia Sandu și-a mărit ecartul față de Igor Dodon și are 57,09 la sută din voturi. Actualul președinte a fost votat de 42,9 la sută dintre alegători.

În diaspora, unde au fost numărate până acum 234.842 de voturi, un record, diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon este umilitoare pentru acesta din urmă. Maia Sandu a fost votată de 92,47 la sută dintre moldovenii aflați în străinătate, în timp ce Igor Dodon a luat numai 7,53 la sută din voturi.

ACTUALIZARE LUNI, 16 NOIEMBRIE, ORA 0:30 Numărarea voturilor exprimate în Republica Moldova se apropie de sfârșit, iar Maia Sandu se distanțează de Igor Dodon. Astfel, după procesarea datelor din procesele-verbale care au venit din 97,39 la sută din secțiile de vot (2087 din 2.183), Maia Sandu se apropie de procentele exprimate de exit-polluri: are 54,19 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a întrunit 45,81 la sută din sufragii.

rezultate moldova tur 2 95
Rezultate oficiale parțiale pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova Foto: captură

Vot copleșitor în diaspora

Între timp s-au numărat și marea majoritate a voturilor din diaspora, care îi acordă Maiei Sandu o victorie zdrobitoare: 89,09 la sută dintre moldovenii plecați în străinătate au votat pentru candidata proeuropeană, în timp ce Igor Dodon are numai 10,91 la sută susținători.

Sunt rezultate anunțate după numărarea voturilor din 92 dintre cele 139 de secții de vot organizate în străinătate (66, 19 la sută), adică voturile exprimate de 140.922 de alegători, cam câți au votat la turul I în diaspora.

Cum unele secții de vot sunt încă deschise, este de așteptat ca până dimineață Maia Sandu să primească și mai multe voturi. 

ACTUALIZARE 22:57. Au fost procesate datele din procesele-verbale din peste 90 la sută din secțiile de vot din Republica Moldova. Maia Sandu are 51,48 la sută din voturi, iar Igor Dodon 48,52 la sută.

Sunt rezultate după ce au fost prelucrate datele din 1.985 de secții de vot din totalul celor 2.143, ceea ce înseamnă 92,63 la sută din secțiile de vot.

rezultate moldova tur 2
Rezultate oficiale parțiale în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova Foto: captură

După procesarea datelor din peste trei sferturi din secțiile de vot din Republica Moldova, Maia Sandu are 52,12 la sută din voturi, conform primelor rezultate oficiale anunțate de Comisia Electorală Centrală, în timp ce Igor Dodon, actualul președinte prorus, are 47,87 la sută din voturi. 

Încă nu au fost numărate însă voturile din diaspora, unde alegerile continuă în unele secții și unde se estimează că va fi o opțiune masivă în favoarea Maiei Sandu.

Reamintim că în turul I al alegerilor prezidențiale, votul din Republica Moldova a fost câștigat de Igor Dodon, dar după numărarea voturilor din diaspora Maia Sandu s-a clasat în fruntea scrutinului, la o diferență de peste 3 procente de Igor Dodon.

Două sondaje efectuate la ieșirea de la urne au indicat, duminică seara, o victorie detașată a Maiei Sandu, la o diferență de aproape 10 procente de Igor Dodon.

Mobilizare bună la vot a alegătorilor

Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot, fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin: 48,45 la sută dintre alegători au venit la vot, față de 43 la sută în turul I.

Cei mai mulți alegători care au ieșit la vot duminică au fost femei (54,33 la sută).

De asemenea, electoratul tânăr, de până în 55 de ani, a fost mai numeros decât cel în vârstă.

participare vot moldova
Datele participării la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, 15 noiembrie 2020 Foto: captură

Acest scrutin a fost, în fapt, o repetare a celui din 2016, iar Maia Sandu și-a luat acum revanșa la un scor mult mai categoric. În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon fusese votat de 52,11% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, iar Maia Sandu a avut 47,89% din voturi.

Citiți și:  VIDEO. Victoria Maiei Sandu, sărbătorită de susținători la sediul partidului

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri