Ambasadorul Rusiei la București face precizări despre poziția Moscovei față de situația din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București
Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București

Ambasadorul Federaţiei Ruse la București, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri că ţara sa este de acord şi sprijină formarea coaliţiei de la Chişinău, punctând că interesul Rusiei este ca Republica Moldova să fie o ţară stabilă, relatează Agerpres.

„Aşa cum este cunoscut, formarea noii coaliţii guvernamentale de la Chişinău cu participarea Partidului Socialist, cum i se spune partidul socialist al preşedintelui Dodon, care vorbeşte în favoarea păstrării relaţiilor tradiţionale cu Rusia, şi cu coaliţia politică ACUM, care urmează linia consolidării şi dezvoltarea relaţiilor Moldovei cu Uniunea Europeană, a primit sprijin atât din partea Moscovei, cât şi a Bruxelles-ului. Washingtonul pentru moment se pare că nu a obiectat împotriva formării acestui guvern şi a acestei coaliţii”, a dezvăluit ambasadorul Rusiei la București.

„Nouă ni se pare că există o mişcare generală de îndepărtare a regimului corupt şi criminal condus de oligarhi, de un oligarh dacă vreţi”, a declarat ambasadorul rus, care înainte de a veni la post în România a fost mulți ani ambasadorul Federației Ruse la Chișinău.

„Poziţia noastră oficială este foarte clară, este cea a Ministerului de Externe din 10 iunie. (...) Aşa cum a spus ministrul de Externe în declaraţia oficială, suntem de acord şi sprijinim formarea acestei coaliţii pentru că ne aduce speranţa pentru stabilitate şi relaţii mai bune”, a declarat Valeri Kuzmin. 

Moscova salută formarea unei coaliții și a guvernului din Republica Moldova și este dispusă să conlucreze cu autoritățile democratic alese ale Moldovei pentru relații bilaterale reciproc avantajoase în domenii diverse, în conformitate cu Tratatul de prietenie și cooperare din 2001. Contăm pe normalizarea cât mai curând posibil a situației de la Chișinău, în interesul tuturor cetățenilor moldoveni și a dezvoltării țării. Singura cale posibilă pentru rezolvarea crizei politice interne în Moldova este cea a dialogului între toate forțele politice responsabile, în concordanță cu principiile democratice general acceptate”, se spunea în comunicatul Ministerului rus de Externe din data de 10 iunie, un comunicat care rezonează cu poziția exprimată în ajun, într-un comunicat comun, de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Citiți și:  Ce se întâmplă în Republica Moldova? Dan Dungaciu: Pentru a înțelege, trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019

Ce spune ambasadorul Rusiei despre o federalizare a Republicii Moldova

Ambasadorul Valeri Kuzmin a precizat că Rusia nu a stabilit o listă de condiţii pentru recunoaşterea Guvernului de la Chişinău și a părut să amendeze poziția lui Teodor Meleșcanu, ministrul român de externe, fără a fi clar la ce condiții puse de acesta se referă: „Noi nu stabilim o listă de condiţii ca, de exemplu, ministrul dumneavoastră de Externe, căci am văzut o declaraţie recentă, o pagină cu o jumătate de duzină de condiţii. Poziţia noastră este pozitivă şi reflectă abordarea noastră generoasă de a găsi toate modalităţile pragmatice şi realiste de a rezolva crizele şi de a găsi valori comune şi dialog în sensul de dialog politic ca semnificaţie importantă a vieţii politice. Dacă este aşa cum pare, că cineva care a pierdut un partid, care a pierdut alegerile, care a eşuat să facă o coaliţie guvernamentală respinge participarea, atunci nu este un comportament democratic şi nu este o practică democratică”, a arătat ambasadorul rus.

Valeri Kuzmin a fost întrebat dacă există un plan al Rusiei de federalizare a Republicii Moldova și a răspuns că soluţia viabilă pentru această ţară este cea decisă de poporul moldovean.

„Agenda Rusiei cu privire la Republica Moldova a fost afirmată de atâtea ori, încât nu este nevoie să o mai repet eu. Cât despre federalizare, pot să vă spun că sunt atâtea state federale, cum sunt SUA sau Republica Federală Germania, India, Federaţia Rusă, atât de multe, Malaezia, iar soluţia viabilă pentru Republica Moldova este o problemă pe care poporul moldovean trebuie să o decidă, Parlamentul şi prin Constituţie şi aşa mai departe. (...) Ceea ce ne interesează este ca unul dintre partenerii noştri tradiţionali, Republica Moldova, să fie stabilă”, a conchis ambasadorul rus. 

Valeri Kuzmin a ținut o conferință de presă, miercuri după-amiază, la sediul Ambasadei, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri