Exclusiv Andrei Spînu: R. Moldova are gaz și energie electrică pentru a trece iarna. Împreună cu România discutăm strategia pentru anul viitor

Data publicării:
cladirea parlamentului din r moldova
Andrei Spînu a spus la Digi24 că Republica Moldova va trece această iarnă în siguranță din punct de vedere energetic. Foto: Profimedia

Andrei Spînu a spus la Digi24 că Republica Moldova va trece această iarnă în siguranță din punct de vedere energetic, pentru că sunt făcute rezerve de gaz, iar energia electrică este asigurată. Vicepremierul Republicii Moldova a adăugat că a venit miercuri la București pentru a pregăti împreună cu România strategia de aprovizionare pentru iarna următoare.

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova: Trebuie să spunem că am trecut deja de jumătate de iarnă și suntem destul de bine pregătiți pe segmentul de aprovizionare cu gaze, am reușit să facem rezerve.

A trecut întreaga Europă peste starea de disperare. Noi am avut un moment în toamna anului trecut, în lunile noiembrie, decembrie în mod special când au început atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene de energie.

În noiembrie am avut două zile de blackout, când am avut deconectări masive de la rețeaua de energie electrică în toată țara.

Când ne uităm la problema energetică o analizăm din două perspective. Pe de o parte este securitatea de livrare, gaz sau energie electrică, să avem, iar al doilea element important este tariful.

Chiar dacă noi am reușit pe prima problematică, să asigurăm și gaz și energie electrică pentru cetățenii țării, din păcate prețurile care au fost pe piețele internaționale au fost mult prea mari pentru capacitatea de plată a multor cetățeni.

Doar un exemplu - tariful la gaz pentru cetățeni a crescut de peste 7-8 ori chiar, față de anul anterior. La energie electrică, la fel, a crescut de peste 4 ori. Am reușit să-l reducem, însă facturile în continuare sunt mari.

Iarna o trecem cu siguranță, de asta sunt și la București astăzi, ca să discutăm cum ne pregătim mai bine, împreună cu România, pentru iarna următoare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri