Ce guvern va avea Moldova, după ce cabinetul Maia Sandu a fost demis. Parlamentar: „Cel mai probabil, zarurile au fost aruncate”

Data publicării:
guvern republica moldova fb
Foto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Reprezentanţii Blocului ACUM insistă ca premier al Republicii Moldova să fie numită tot Maia Sandu, iar din viitorul guvern să facă parte aceiaşi miniştri. Pe de altă parte, socialiștii vor un alt candidat pentru funcția de prim-ministru și spun că vor accepta orice propunere va face președintele Igor Dodon, pentru a evita alegerile anticipate, relatează Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Reprezentanţii Blocului ACUM, Igor Grosu şi Alexandru Slusari, au declarat că în timpul consultărilor avute miercuri cu Igor Dodon au reiterat că în funcţia de premier poate fi doar Maia Sandu cu actuala garnitură de miniştri şi cu acea agendă asumată: reforma justiţiei, procurorul general, evaluarea procurorilor, scoaterea din captivitate a instituţiilor.

„Doar în acest caz pot avea loc discuţii. În caz contrar, se va ajunge într-o situaţie similară. Noi credem că, dacă nu ar fi fost procurorul general, ei veneau cu alt motiv pentru a demite guvernul Sandu. Igor Dodon cred că se pregăteşte tot mai insistent pentru alegerile prezidenţiale”, a spus Igor Grosu, deputat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Alexandru Slusari, reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr, a spus că cel mai probabil, au fost aruncate deja zarurile şi că va exista un guvern tehnocrat.

„Era de aşteptat că după demisia guvernului, blocul ACUM nu avea cum să vină cu altă strategie şi altă componenţă a guvernului. Un guvern reformator, proeuropean, axat pe reforma justiţiei, pe care nu pot fi compromisuri. După ce s-a întâmplat ieri, care sunt garanţiile că preşedintele ţării nu va interveni în actul de guvernare? Nu e problema la PSRM. Noi facem distincţia între PSRM şi Igor Dodon. Cu toate rezervele şi problemele, noi am comunicat cu PSRM. Factorul destabilizator era Igor Dodon. Zarurile au fost aruncate, se aşteaptă un guvern tehnocrat, a spus Slusari.

Igor Dodon a avut consultări miercuri și cu PSRM și Partidul Democrat şi urmează să poarte discuţii cu reprezentanţii Partidului Şor.

Partidul Socialiştilor s-a declarat gata să examineze orice candidatură la funcţia de prim-ministru propusă de preşedintele Igor Dodon, chiar şi fără a avea o majoritate parlamentară, dacă nu se va ajunge la un acord cu reprezentanţii Blocului ACUM, a anunţat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, după consultările avute miercuri de socialişti cu Igor Dodon.

„Vrem o nouă structură a Guvernului, nu cu toată responsabilitatea pe blocul ACUM și un nou candidat la funcția de prim-ministru. Dacă blocul ACUM nu examinează această posibilitatea, de asemenea noi nu putem admite alegeri parlamentare anticipate, de aceea vom examina orice candidatură propusă de Igor Dodon la funcția de prim-ministru, dacă nu există o majoritate parlamentară”, a spus Greceanîi.

Pe de altă parte, Partidul Democrat a anunțat că nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare, deoarece se află într-un proces profund de reformare.

„ Avem condițiile noastre, avem programele sociale lansate de noi. Dacă va fi înaintat un prim-ministru care va lua în calcul condițiile puse de PD: programele sociale, respectarea Acordului de Asociere cu UE, și nu contează de unde va veni acest prim-ministru, dacă vor fi luate în calcul doleanțele noastre, vom proceda așa după cum vom decide în organele statutare ale partidului” , a spus liderul PDM, Pavel Filip.

Guvernul condus de Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate ce formează împreună cu Platforma Demnitate şi Adevăr condusă de Andrei Năstase Blocul electoral ACUM, a fost demis în cadrul şedinţei de marţi, 12 noiembrie, a Parlamentului de la Chişinău. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracţiunile Partidului Socialiştilor (PSRM) şi Partidului Democrat (PDM). Pentru moţiune au votat 63 de deputaţi, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Reprezentanţii Partidului Şor s-au abţinut de la vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri