Cimitirul Eroilor români din Fălești a fost vandalizat cu însemne proruse și naziste. Ambasadorul R. Moldova: Act iresponsabil, barbar

Data publicării:
semne de zvastica si simbolul Z scrise cu vopsea albastra pe cruci din cimitirul eroilor romani de la falesti
Cimitirul Eroilor Români de la Fălești (Republica Moldova) a fost vandalizat cu însemne proruse și naziste Foto: agora.md

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, condamnă acţiunea de vandalizare a Cimitirului Eroilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial din localitatea Făleşti, aflată în apropiere de graniţa cu România. El a declarat că actul este „iresponsabil, barbar şi criminal” şi „pune în pericol pacea, armonia şi stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa”.

Cimitirului Eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial de la Făleşti a fost vandalizat recent cu însemne pro-ruse şi naziste, iar pe cruci şi pe troiţă au fost desenate svastica şi literele Z şi V, simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Nu se cunoaşte data când a avut loc acţiunea, însă localnicii au observat sâmbătă dimineaţă însemnele naziste şi pro-ruse, relatează Agerpres.

Localitatea Făleşti este situată la o distanţă de 127 kilometri de Chişinău, în apropiere de graniţa cu România, la doar 58 de kilometri de Iaşi.

Cimitirul Eroilor Români din Făleşti a fost inaugurat în septembrie 2021 și aici sunt înmormântaţi 299 de eroi căzuţi în Al Doilea Război Mondial.

„Vandalizarea Cimitirului eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial din localitatea Făleşti este un act iresponsabil, barbar şi criminal. Cei care au gândit şi executat această profanare pun în pericol pacea, armonia şi stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa. Acest act de blasfemie nu trebuie lăsat nepedepsit. Autorii acestei crime sunt promotori ai urii, fricii şi lipsei de respect faţă de normele de bază ale unei societăţi civilizate. Ei trebuie identificaţi, investigaţi şi penalizaţi fără întârziere de către organele de ordine şi justiţie”, a declarat pentru Agerpres ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

Potrivit agora.md, Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova condamnă ferm aceste fapte ilicite și provocatoare și întreprinde toate măsurile de localizare și pedepsire a făptașilor. Totodată, IGP a sesizat toate autoritățile competente pentru înlăturarea, în cel mai scurt timp, a semnelor respective.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri