Sari la conținut

Consul român în Republica Moldova accidentat de un poliţist

Un diplomat român, grav rănit într-un accident rutier produs în Republica Moldova, a fost adus cu un elicopter SMURD la Spitalul Sfantu Spiridon din Iaşi. Bărbatul, consul al României în Bălţi, în Republica Moldova, a fost lovit cu maşina de un poliţist în timp ce traversa regulamentar o stradă.

Poliţistul, ofiţer de investigaţie la Inspectoratul de Poliţie Făleşti, a plecat de la locul accidentului şi a încercat să-i păcălească pe anchetatorii care au preluat cazul că o altă persoană a fost de vină. Ofiţerul a fost reţinut pentru 72 de ore, iar procurorii cer arestarea lui pentru 30 de zile. Poliţistul riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

Accidentul a avut loc pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Bălţi. Poliţistul, care se deplasa cu viteză excesivă la volanul unei maşini Volkswagen Passat, a lovit  un bărbat care traversa pe trecerea de pietoni, scrie News.ro. 

Bărbatul accidentat - consul în cadrul Consulatului General al României de la Bălţi - a fost suferit traumatisme grave şi a fost transportat la Spitalul Clinic Municipal din Bălţi. În prezent, starea de sănătate a victimei este gravă, dar stabilă. 

După comiterea accidentului, poliţistul a părăsit locul faptei şi, mai mult, şi-a convins un amic să-şi asume răspunderea pentru acest accident.

Pentru a asigura obiectivitatea urmăririi penale, dosarul privind accidentul a fost retras de către procurori din gestiunea poliţiei, investigaţiile demonstrînd că în momentul impactului autoturismul era condus de către ofiţer.

Poliţistul a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, procurorii aducându-i la cunoştinţă, vineri, învinuirea de "încălcare a regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport, soldată cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii (art.264 alin.(3) lit.a) Cod Penal) şi părăsirea locului accidentuli rutier (art.266 Cod penal)".

De asemenea, procurorii vor cere judecătorului de instrucţie arestarea acestuia pentru 30 de zile. Pentru aceste infracţiuni, norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 4 ani.