Corespondență Digi24 din Republica Moldova: Concluziile summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Bulboaca

Data publicării:
cileacu
Corespondență Digi24 din Republica Moldova: Concluziile summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Bulboaca

Republica Moldova a găzduit joi cel de-al doilea summit al CPE, unde aproape 50 de lideri europeni s-au întâlnit și au dezbătut teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea. Prima reuniune a Comunităţii a fost organizată în toamna anului trecut în Cehia, iar următoarea va avea loc în Spania. Urmăriți o corespondență din Republica Moldova de la Cristina Cileacu, trimis special Digi24.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Este o zi încărcată pentru că, pe lângă întâlnirile pe care liderii le-au avut împreună, au fost și multe întâlniri bilaterale. Liderii au încercat să își rezolve cât mai multe probleme și o primă concluzie a acestui summit pe care a tras-o chiar Maia Sandu este că Moldova nu este singură, Moldova este parte din Europa și Europa este, practic, mai mult decât geografie, înseamnă valori comune și unitate, pentru că despre asta s-a vorbit astăzi și aceasta este simbolistica acestui summit. Liderii s-au adunat aici ca să arate Rusiei că lumea civilizată, liberă este alături atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova. Cei doi președinți, ai Ucrainei și Republicii Moldova au fost în centrul atenției, și Maia Sandu le-a mulțumit în mod special liderilor din România pentru că, a spus ea, România a avut un rol special în promovarea Republicii Moldova și faptul că acest summit are loc în Republica Moldova i se datorează și României.

Președintele Macron, care este autorul moral al acestei comunități politice europene, încă nu a avut conferința de presă. Urmează conferința lui Zelenski care a fost extrem de activ la acest summit, s-a întâlnit cu aproape toți liderii, și urmează să vorbească despre ce a obținut la acest summit. A fost și o conferință de predare a ștafetei pentru că comunitatea politică europeană urmează să se întâlnească de două ori pe an și următorul summit va fi la Granada, în Spania, în toamnă. Premierul Pedro Sanchez a fost aici, a preluat ștafeta și a dat asigurări că va continua aceste discuții. Reamintesc, principalele discuții de astăzi au fost despre energie, conectivitate și despre securitate, în mod special. Liderii au tras concluzii, știu problemele la care se expun și concluzia zilei este că problemele urmează să fie rezolvate pentru că toată lumea rămâne alături de toată lumea și unitatea va fi foarte greu de distrus.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri