Video CTP: În condițiile în care R. Moldova ar fi ocupată în 24 de ore, ce-ar mai zice „înțelepții” care nu vor să-i întărâtăm pe ruși?

Data actualizării: Data publicării:
harta cu ucraina si moldova, in care moldova are infipt un stegulet reprezentand drapelul national
Declarația de independență a Transnistriei este un fapt „grav” în actualul context din Ucraina, consideră Cristian Tudor Popescu Foto: Profimedia Images

Declarația de independență a Transnistriei, în actualul context din Ucraina, este „ceva grav”, care deschide calea ocupării Republicii Moldova de către Federația Rusă. S-ar întâmpla rapid, în 24 de ore, pentru că raportul de forțe este incomensurabil, a arătat Cristian Tudor Popescu, la Digi24. În aceste condiții, gazetarul se întreabă ce atitudine ar mai afișa cei care astăzi propovăduiesc o atitudine de neimplicare față de conflictul din Ucraina, pe motiv că „nu trebuie să-i supărăm pe ruși”.

Cristian Tudor Popescu: „S-a mai întâmplat ceva grav. Practic, și-a declarat independența autoproclamata republică Nistreană (RMN). Ea oricum era ocupată de Armata Roșie, au acolo vreo 2.000 și ceva de militari. Odată cu declararea aderării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova , iată pasul făcut de Transnistria. Firește că vor fi recunoscuți, va fi recunoscută așa-zisa republică, așa cum s-a întâmplat și cu Lugansk și Donețk. Au fost recunoscute de Putin imediat.

Întrebarea mea e următoarea. Au fost destui, spun și acum: Domnule, ce treabă avem noi cu Ucraina? Lasă, domnule, că e la ei, acolo. În condițiile în care ar fi ocupată Moldova - și în Moldova nu s-ar întâmpla ce se întâmplă în Ucraina, acolo durează 24 de ore ocuparea Moldovei de către Armata Roșie, astea sunt posibilitățile de rezistență, este o țară mult mai mică și cu o armată care practic nu contează în fața Armatei Roșii, ar fi ocupată imediat -, atunci ce vor mai zice acești înțelepți? Care zic acum: Ce ne-a trebuit scutul de la Deveselu să-i întărâtăm pe ruși? De ce să tranzităm arme pe aici? Să nu-i enervăm pe ruși! Dar în clipa în care ar ocupa Moldova - extrem de probabil, după ce ai ocupat Ucraina, după ce Transnistria și-a declarat practic apartenența la Rusia - de ce să mai lași fâșia aia acolo? Moldova devine o fâșie între România și Rusia în acel moment, care evident că va fi ocupată. Ce facem atunci, ce atitudine vom mai lua? Că atunci e vorba de români. Sigur că e vorba de oameni, dar va fi vorba de români. Ce facem? Iar zicem ce treabă avem noi cu Moldova?”

Partenerii noștri