Cum vede un europarlamentar din partidul Angelei Merkel unirea României cu Moldova

Data publicării:
michael gahler - europa libera
Foto: captură TV Europa Liberă

Un europarlamentar din partidul cancelarului Angela Merkel spune că Germania ar privi cu ochi buni o eventuală unire a Moldovei cu România, dar atrage atenția că acest eveniment ar trebui să se întâmple în anumite condiții. Michael Gahler, europarlamentar german din partea Uniunea Creștin-Democrate, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că o eventuală unire a Moldovei cu România nu trebuie să fie motivată exclusiv de „disperare”.

michael gahler - europa libera
Foto: captură TV Europa Liberă

„Putem spune că într-adevăr avem simpatie pentru acest proces, cu condiția ca el să se petreacă din ambele sensuri și să se petreacă de o manieră pașnică și democratică. După căderea Zidului Berlinului, noi am asista, pe de o parte, la unificarea pașnică a germanilor și pe de altă parte, la separarea la fel de pașnică a Cehoslovaciei, însă pentru fiecare țară situația este foarte diferită. Deci, nu putem spune că puteți copia cumva exact exemplul Germaniei pentru Moldova și România. Acest lucru depinde totalmente de cetățenii Moldovei și cetățenii României”, a subliniat europarlamentarul german.

Gahler spune că atunci când s-a făcut reunificarea Germaniei, dorința mai puternică a fost din partea cetățenilor din Est, pentru că ei își doreau o viață mai bună.  În același timp, el a atras atenția și asupra unui aspect de natură legislativă. În Constituția Germaniei de Vest exista o prevedere care spunea că, în cazul în care alte teritorii vor alipirea la Germania Federală, Constituția devine valabilă pentru toate părțile care au aderat. „Deci, din punct de vedere pur juridic sau legal vorbind, această prevedere a Constituției a făcut foarte simplă această unificare sau această aderare. Acum nu știu în ce măsură Constituția României are o prevedere similară”, spune Gahler. 

Însă, în orice caz, ca să se realizeze unirea, în orice situație va fi nevoie de o majoritate politică substanțială, de ambele părți, a punctat europarlamentarul german. „Evident că în cazul Moldovei această unificare nu trebuie să fie motivată exclusiv de disperare, însă dacă se produce acest lucru, deci pe termen lung, el trebuie să fie totuși un rezultat al discuțiilor purtate în cadrul societății”, a declarat europarlamentarul german.

Pe de altă parte, el recunoaște că problema Transnistriei reprezintă o complicație de care Germania nu s-a lovit la reunificare.  În opinia sa, este un subiect care ar trebui discutat separat, în încercarea de a găsi răspuns la întrebarea: ce facem cu acest teritoriu? „Un aspect care deja este foarte dificil în sine. Desigur, discuția este una foarte interesantă. Cu toate acestea, eu aș recomanda pentru viața de zi cu zi și pentru anii următori ca toți politicienii să vină cu niște programe realiste și niște programe concrete, care ar permite să îmbunătățească viața cetățenilor, fiindcă, până la urmă, acest lucru contează”, a declarat Michael Gahler.

Citiți tot interviul aici.

Citiți și: Unirea Moldovei cu România, scenariu studiat la celebra academie militară West Point

Cine nu vrea unirea Moldovei cu România? Ce i-a spus Băsescu lui CTP spre sfârșitul mandatului de președinte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri