Sari la conținut

Din Găgăuzia, Dodon denunţă ideea unirii cu România

Preşedintele moldovean, Igor Dodon, şi-a îndemnat susţinătorii din regiunea separatistă moldoveană Găgăuzia să lupte împotriva celor pe care el îi acuză că vor să ”distrugă” ”statalitatea” Republicii Moldova, o fostă republică sovietică, prin unirea cu România vecină, relatează news.ro.

Dodon a făcut aceste declaraţii în weekend, în cursul unei vizite la Comrat, capitala regiunii, în vederea marcării a 26 de ani de la declararea autonomiei regiunii.

Lideri moldoveni participă rar la asemenea evenimente, având în vedere tonul lor separatist.

Aşa-numita republică găgăuză a fost declarată pe 19 august 1990, însă a fost catalogată neconstituţională de Guvernul de la Chişinău, care a oferit regiunii un statut autonom patru ani mai târziu.

Această regiune majoritar prorusă, în care sunt majoritari etnici turci găgăuzi - vorbitori de rusă şi care au trecut la creştinismul ortodox -, a votat copleşitor în favoarea lui Dodon în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

„Nu avem altă opţiune decât să stăm împreună, iar împreună vom lupta dur împotriva celor care vor să distrugă statalitatea Republicii Moldova”, a declarat preşedintele prorus, adresându-se unei mulţimi care asista la un concert, referindu-se la unirea cu România.

Conducerea regiunii a participat la eveniment, dar şi ambasadorii Rusiei şi Turciei la Chişinău.

„Cred că toată lumea este de acord că avem prieteni care sunt apropiaţi Găgăuziei, şi cred eu şi (Republicii) Moldova. Ei sunt Rusia şi Turcia”, a spus Dodon.

„Sunt convins că nu putem supravieţui fără un parteneriat strategic cu Rusia”, a adăugat el.

 

Potrivit unui sondaj din aprilie, care nu a inclus regiunea moldoveană separatistă Transmistria, 23% dintre moldoveni sunt în favoarea unirii cu România, iar 58% i se opun.

Dodon a acuzat Wasgingtonul, la începutul lui 2016 că, exercită presiuni în vederea „teribilului scenariu” al unirii Republicii Moldova cu România şi a îndemnat Chişinăul să se întoarcă „înapoi în URSS” prin intrarea în Uniunea Economică Eurasiatică.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău i-a răpuns catalogând această acuzaţie „categoric falsă”.