Dodon s-a întâlnit cu Putin la Moscova

Data publicării:
igor dodon da mana cu vladimir putin
Foto: kremlin.ru

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut vineri o întrevedere la Moscova, informează agențiile ruse de presă, potrivit Agerpres.

dodon si putin - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Cei doi șefi de stat au discutat probleme ce țin de cooperarea comercial-economică, de situația imigranților moldoveni în Rusia și de reglementarea conflictului cu Transnistria.

De asemenea, potrivit RIA Novosti, Igor Dodon și-a exprimat intenția de a discuta cu liderul rus cu privire la „demersul diplomatic” al Guvernului și Parlamentului de la Chișinău la adresa autorităților ruse. 

Autoritățile moldovene au transmis săptămâna trecută o notă Rusiei, în care semnalau o serie de abuzuri comise împotriva unor oficiali moldoveni din Parlament, Guvern, servicii speciale și partide ale coaliției de guvernare din Republica Moldova la intrarea în Federația Rusă. De asemenea, au recomandat ca oficialitățile moldovene să evite deplasările în Rusia până la rezolvarea acestei probleme. Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

În pofida acestei recomandări, președintele Igor Dodon și-a menținut decizia de a efectua o vizită la Moscova. Dodon a anunțat că scopul vizitei este promovarea relațiilor economice dintre cele două state, dar experții susțin că este o acțiune pur electorală menită să consolideze influența forțelor pro-ruse în Republica Moldova.

„Dinamica este una pozitivă. Desigur, ar fi bine să discutăm și despre exporturi, și despre migranți, și despre Transnistria. Și (despre) cazul demersului diplomatic de săptămâna trecută al Guvernului și Parlamentului. Problemele tehnice nu trebuie abordate la nivel politic, făcând astfel de pași”, a declarat Igor Dodon la începutul întrevederii cu liderul de la Kremlin.

Igor Dodon i-a adus lui Vladimir Putin drept cadou mai multe zeci de sticle cu vin de Cricova. „Astăzi v-am adus un cadou. Aveți propria colecție la Cricova încă din 2002-2003”, i-a spus Dodon omologului rus.

Igor Dodon a mai întreprins o vizită la Moscova la mijlocul lunii ianuarie, printre cele mai controversate declarații ale sale de atunci fiind cele cu privire la denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și aprofundarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică, federalizarea Republicii Moldova și asumarea de către Chișinău a datoriilor de circa 6 miliarde de dolari acumulate de regiunea separatistă transnistreană pentru importurile de gaze din Rusia, reamintește Agerpres.

Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova, în cursul vizitei pe care o întreprinde acum, și cu patriarhul Kirill, exprimându-și convingerea că Biserica Ortodoxă și credința ortodoxă vor deveni factori esențiali ce vor contribui la reîntregirea Republicii Moldova. Patriarhul rus a fost invitat să vină în vizită în Republica Moldova.

De asemenea, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promis oamenilor de afaceri din Federația Rusă că în cazul în care aceștia vor investi în economia moldovenească, vor putea solicita dobândirea cetățeniei moldovenești. O lege în acest sens va intra în vigoare de la 1 iunie, ceea ce înseamnă că investitorii ruși vor putea obține un pașaport ce le-ar permite libera circulație în Uniunea Europeană, a subliniat Igor Dodon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri