Sari la conținut

Dosarul cetățeniei lui Băsescu. Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Dodon

Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia Judecătoriei Chișinău, prin care decretul prezidențial de retragere a cetățeniei fostului președinte român, Traian Băsescu, a fost suspendat, relatează unimedia.md.

basescu

ACTUALIZARE. Potrivit avocatului lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, deși decizia curții este irevocabilă, apărarea poate să mai depună o cerere de suspendare a decretului prezidențial. Apărarea declară că judecătorul raportor pe cauză, care a emis decizia de ieri, a fost promovat recent la Curtea de Apel Chișinău, prin decretul președintelui Dodon, care este și pârât în acest litigiu.

„Aceste circumstanțe au ridicat o bănuială că obiectivitatea și nepărtinirea judecătorului ar putea fi afectată. Din aceste motive, la 30 martie 2017 am înaintat o cerere de recuzare a judecătorului raportor. La 4 aprilie 2017 Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de recuzare. Ieri, 7 aprilie 2017, aceeași instanță a admis recursul depus de Igor Dodon și a casat încheierea de suspendare a decretului contestat. Nu putem oferi un comentariu amplu asupra deciziei de ieri atât timp cât nu a fost publicată motivarea”, spune Andrei Bivol, citat de agora.md.

Avocatul spune că „pârâtul nu a demonstrat nici executarea decretului contestat, nici încălcarea legii procesuale la emiterea încheierii de suspendare”.

„Din aceste motive, considerăm în continuare că încheierea instanței de fond a fost legală și întemeiată. Decizia este irevocabilă și nu poate fi contestată, dar nu ne privează de dreptul de a înainta o nouă cerere de suspendare a decretului contestat pe parcursul examinării fondului cauzei. În continuare vom aștepta, până la 3 mai 2017, referința și probele pârâtului, pentru a putea trece la etapa de examinare a cauzei în fond”, a conchis Bivol.

Anunțul privind decizia Curții de Apel a fost făcut de un consilier al președintelui Dodon, Maxim Lebedinschi, într-o postare pe Facebook.

"După cum şi era firesc.  Acțiunea ilegală a judecătoarei Viorica Puică care a suspendat decretul Preşedintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei domnului Traian Băsescu astăzi a fost anulată. Urmează examinarea fondului cauzei”, a scris consilierul.

Traian Băsescu şi soţia sa Maria au primit cetăţenia Republicii Moldova în luna octombrie a anului trecut. La începutul lunii ianuarie, preşedintele Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetăţenia lui Băsescu. Ulterior, fostul preşedinte român a atacat în judecată decretul lui Igor Dodon, iar în februarie

Curtea Supremă de Justiţie a refuzat să examineze cererea lui Băsescu. CSJ a decis că solicitarea respectivă este de competenţa Judecătoriei Chişinău.

La 21 martie, Judecătoria Chişinău a suspendat decretul preşedintelui Igor Dodon din 3 ianuarie 2017 prin care i-a fost ridicată cetăţenia moldovenească fostul preşedinte român Traian Băsescu. Decizia Judecătoriei intra în vigoare imediat, dar putea fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău, ceea ce Preşedinţia Republicii Moldova a și făcut.

Decizia Curții de Apel Chișinău este irevocabilă și decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei reintră în vigoare, precizează agora.md.