Igor Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Situația Republicii Moldova, discutată cu ambasadorii

Data actualizării: Data publicării:
igor-dodon-presedinte.md-1
Foto: presedinte.md

Preşedintele suspendat al R.Moldova Igor Dodon anunţă că va convoca de urgenţă Consiliului Suprem de Securitate şi că va discuta luni cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău situaţia din Republica Moldova.

„Am menţionat necesitatea actualizării componenţei Consiliului Suprem de Securitate şi convocării în regim de urgenţă a acestuia. De asemenea, astăzi voi invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova la o discuţie cu privire la situaţia actuală din ţară”, anunţă Dodon, potrivit News.ro.

El mai spune că a reiterat importanţa promulgării legilor adoptate recent de către noua majoritate parlamentară compusă din PSRM şi ACUM.

„Totodată am indicat asupra necesităţii lansării discuţiilor în Parlament cu privire la stabilirea datei alegerilor generale locale”, precizează Igor Dodon.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Criza din Republica Moldova explicată

Parlamentul de la Chișinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă, după ce, după luni de negocieri politice, s-a reușit in extremis formarea unei majorități între socialiști - câștigătorii alegerilor - și blocul prooccidental ACUM, alianță care a ieșit pe locul al treilea.

Această coaliţie, pe care proeuropenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara. Formațiunea lui Plahotniuc a ieșit pe locul al doilea la alegeri și prin această alianță este lăsată în afara jocului politic.

Legislativul și-a ales sâmbătă președintele - socialista Zinaida Greceanâi - și a învestit un nou guvern, condus de prooccidentala Maia Sandu.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a invalidat, însă, toate deciziile luate sâmbătă de Parlament, pe motiv că s-ar fi depășit termenul în care putea învesti un nou guvern. Dominată de judecători controlați de Vladimir Plahotniuc, Curtea Constituțională a dizolvat Parlamentul și l-a suspendat pe președintele țării, socialistul Igor Dodon, numindu-l președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, de la Partidul Democrat, care imediat a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

Situația a devenit tensionată la Chișinău, unde președintele Igor Dodon și-ar fi petrecut noaptea în sediul Ambasadei Federației Ruse, iar susținători ai Partidului Democrat au pichetat în cursul nopții câteva instituții guvernamentale-cheie, în fața cărora au instalat corturi. Duminică, mii de persoane au demonstrat cerând organizarea de alegeri pentru un nou președinte.

Pe de altă parte, noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu a anunțat că se va întruni luni în şedinţă, la sediul Parlamentului, începând cu ora 11:00. Maia Sandu a ținut duminică un discurs prin care le-a transmis funcționarilor publici că noul guvern dorește să elibereze instituțiile statului de controlul politic și a cerut susținerea acestora în perioada de transfer a puterii. Deocamdată, miniștrii noului cabinet se pare că nu au acces în sediul Guvernului.

Reacții la criza din Republica Moldova

În acest context tulbure, de blocaj politic și instituțional la Chișinău, Guvernul României a transmis un comunicat în care a făcut un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la respectarea democrației și statului de drept.

Ulterior, Uniunea Europeană a transmis, într-un comunicat comun semnat de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, că Bruxelles-ul este gata să lucreze cu „cu guvernul legitimat în mod democratic” la Chișinău. Comunicatul UE a evitat însă să dea nume și să precizeze despre ce guvern este vorba, dar  îndeamnă la reținere și la găsirea unei soluții la actualul blocaj politic de la Chișinău numai prin dialog între „reprezentanții democratic aleși”.

România deține până la sfârșitul lunii iunie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Băsescu: Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc. E lovitură de stat mascată

Dan Barna: Politica externă a României, din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut

Ce se întâmplă în Republica Moldova? Dan Dungaciu: Pentru a înțelege, trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri