Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Maia Sandu. Șeful statului va avea o vizită oficială la Chișinău

Data actualizării: Data publicării:
Maia sandu la palatul cotroceni da mana cu klaus iohannis
Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului va merge la Chișinău după ce Maia Sandu își va prelua mandatul.

Actualizare 11:30. Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis a discutat la telefon, în această dimineață, cu Maia Sandu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis Președintelui ales al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul unei discuții telefonice din această dimineață, felicitări din partea României și a sa personal pentru victoria covârșitoare obținută în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020.

Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial.

În cadrul discuției, Președintele Klaus Iohannis a arătat că, rezultatul obținut de doamna Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve.

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, performante, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor direct. Eforturile în aceste direcții, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova.

Președintele României își exprimă încrederea că Republica Moldova va găsi calea pentru generarea unei formule politice de guvernare care să susțină clar și ferm programul reformator al Președintelui ales și abordarea sa pro-europeană. Drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției și în privința consolidării democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi.

În baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fundament al relației speciale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, România este pe deplin pregătită să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic și tehnic cu Republica Moldova pentru continuarea și aprofundarea proiectelor comune.”


„O felicit pe pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris președintele român, pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Maia Sandu câştigă detaşat alegerile prezidenţiale

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi să participe, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), relatează Agerpres.

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a fost votată de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri