Ministrul Justiției din R. Moldova cere ca Partidul ȘOR să fie declarat neconstituțional. „Promovează interesele unui stat străin”

Data publicării:
Workers fix an election campaign billboard depicting Moldova's parliamentary candidate Ilan Shor and reading both in Romanian and Russian "Ilan Shor (is) for the people" in Chisinau on
Partidul condus de Ilan Șor este acuzt de finanțare ilegală a alegerilor și de promovare a intereselor Rusiei. Foto: Profimedia

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, va cere Curții Constituționale să declare neconstituțional Partidul ȘOR, condus de afaceristul Ilan Șor, fugit în Israel. Potrivit ministrului, partidul acționează împotriva suveranității țării și promovează interesele Rusiei. De asemenea, partidul se află în spatele protestelor antiguvernamentale de la Chișinău și, potrivit unei investigații de presă, îi plătește pe oameni să participe la proteste și să blocheze centrul Chișinăului.

„Consider că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor. În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale.

Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun. Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun. Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni.

De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării.

În sensul dat, am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care vom solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern și sper că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri.

La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția. Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”, a scris ministrul Justiției din Republica Moldova într-un mesaj pe Facebook.

Proteste antiguvernamentale plătite cu bani de la ȘOR

Partidul ȘOR, condus de afaceristul Ilan Șor - condamnat în dosarul devalizării sistemului bancar și fugit în Israel -, se află în spatele organizării protestelor antiguvernamentale din Moldova, care au loc de mai bine de două luni la Chișinău. O investigație a jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă” a arătat că protestatarii care ocupă centrul Chișinăului ar fi plătiți cu sume între 200 și 400 de lei moldovenești. Unii au fost aduși cu autocare din regiuni sărace ale țării.

Patru jurnaliști de la ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului ȘOR în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. La câteva zile după protest, trei dintre reporteri au fost remunerați de persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor cu câte 400 de lei.

Potrivit publicației Ziarul de Gardă, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au făcut pe 20 octombrie percheziții la membrii și activiștii Partidului ȘOR din mai multe localități din țară, acțiuni în urma cărora au fost ridicate 20 de pungi cu bani, purtând „aceleași embleme”, pe care sunt nume de raioane. În total, pungile conțineau 4.219.550 de lei și 4.000 de dolari.

„Centrul Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție a finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului politic ȘOR”, anunța PA.

La jumătatea lunii octombrie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare. Măsura a fost luată după aproape o lună de proteste antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău.

„Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore”, a stabilit comisia.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri