Moscova, cuprinsă de generozitate față de Moldova: îi reduce prețul la gaze și e gata să-i dea un împrumut

Data actualizării: Data publicării:
Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, discută cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, la Moscova
Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, discută cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, la Moscova

Noul premier moldovean, Ion Chicu, abia instalat în funcție, a dat fuga la Moscova, în prima sa vizită externă, și s-a întâlnit cu vicepremierul Dmitri Kozak, autorul celebrului plan din anii 2000 de federalizare a Republicii Moldova. Încântate că la Chișinău au venit la putere socialiștii proruși, gazdele s-au întrecut în a-i da vești bune noului premier: îi reduce factura la gaze și s-ar putea să-i dea și un împrumut.

Este prima vizită a unui premier al Republicii Moldova în Federaţia Rusă după şapte ani, fapt pe care l-a subliniat și premierul Dmitri Medvedev, care a spus că Moscova contează pe recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Chişinăul. 

Publicația Kommersant publică un articol intitulat „Rusia plătește întreținerea Moldovei” și spune că pentru Moscova, scopul politic al gesturilor anunțate este de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, la alegerile de anul viitor. „Un candidat loial și care convine de minune Moscovei”, punctează publicația, conform Radio Europa Liberă.

Astfel, vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunțat că Rusia va reduce anul viitor prețul gazelor pentru Republica Moldova cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari. Iar la întâlnirea de miercuri, de la Moscova, dintre noul premier moldovean Ion Chicu și omologul său rus Dmitri Medvedev s-a discutat, la solicitarea Chişinăului, și acordarea de către Rusia a unui credit de 300 de milioane de dolari pentru reparația drumurilor. „Dar chestiunea încă nu este decisă. Trebuie să vedem care pot fi condițiile de acordare a unui astfel de credit și care vor fi garanțiile restituirii acestuia”, a declarat Kozak, citat de Kommersant.

Vizita lui Ion Chicu la Moscova are loc la cinci zile de la învestirea în funcție, după ce Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal este președintele Igor Dodon, și Partidul Democrat au demis guvernul proeuropean al Maiei Sandu.

Radio Europa Liberă menționează că în ultima perioadă și liderii transnistreni vizitează săptămânal Moscova, iar din comunicatele de la Tiraspol se poate vedea că unul dintre subiecte este acordarea ajutoarelor economice pentru regiunea separatistă. 

Rusia, gata să recupereze „oportunitățile ratate”

Premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că Moscova contează pe recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Chişinăul. Declaraţia a fost făcută în timpul întrevederii sale cu premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care se află, alături de o importantă delegaţie guvernamentală, în Rusia, informează Radio Chişinău şi agenţia de presă rusă TASS, citate de Agerpres.

„Pe parcursul ultimilor ani, s-au ratat multe (oportunităţi). Vă spun sincer, nu sunt convins că acest lucru a fost în favoarea ţării voastre, că v-a adus anumite oportunităţi suplimentare. Dimpotrivă, mai degrabă aceşti ani au fost irosiţi. Sper că acum putem recupera oportunităţile ratate”, a declarat Medvedev.

De asemenea, premierul rus şi-a exprimat speranţa că vizita delegaţiei guvernamentale de la Chişinău va îmbunătăţi relaţiile între Rusia şi Republica Moldova, prin impulsionarea cooperării în domeniile economice şi investiţionale, precum şi în probleme umanitare.

La rândul său, potrivit TASS, Chicu a declarat că vizita este legată nu doar de lipsa îndelungată a unui dialog şi de numărul mare de probleme adunate, ci şi de apropierea popoarelor celor două ţări şi de relaţiile „tradiţional prietenoase”. Potrivit lui Ion Chicu, Rusia şi Republica Moldova au viziuni comune în domenii ce ţin de investiţii şi de politică socială.

Kozak, din nou cu ochii pe „problema transnistreană”

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunţat în urma întâlnirii pe care a avut-o la rândul său cu delegaţia guvernamentală de la Chişinău că Rusia va reveni la discuţiile despre reglementarea transnistreană după ce noul guvern al Republicii Moldova va deveni stabil. „Este nevoie de stabilitate politică. Atunci când acest guvern va avea o astfel de stabilitate şi de convingere politică în viitor, este destul de posibil să revenim la discutarea unei probleme atât de complicate, delicate şi învechite precum reglementarea din Transnistria”, a spus Kozak.

Ion Chicu a întreprins miercuri o vizită la Moscova la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev. Din componenţa delegaţiei guvernului moldovean fac parte ministrul de externe, Aureliu Ciocoi, ministrul economiei şi al infrastructurii, Anatol Usatîi, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, precum şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SA Moldovagaz, Vadim Ceban.

În acelaşi timp, şefa legislativului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, întreprinde o vizită la Sankt Petersburg pentru a participa la o reuniune a Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), notează Agerpres.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri