Noul Consiliu Suprem de Securitate al Rep. Moldova va analiza declaraţiile semnate de mai multe localităţi pentru unirea cu România

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon.fb

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că săptămâna viitoare va semna decretul de aprobare a unei noi componenţe a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) şi, imediat după aprobare, va fi convocată o şedinţă a Consiliului pe a cărei ordine de zi se va regăsi subiectul privind declaraţiile semnate de mai multe localităţi pentru Unirea cu România, scrie Deschide.md citat de News.ro.

În luna august anul 2017, după declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova, Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Şedinţa a fost însă bociotată de către membrii Parlamentului şi Guvernului: prim-ministrul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan şi preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Roman Boţan.

Din lipsă de cvorum, şedinţa nu a avut loc, iar ulterior Dodon a anunţat că dacă aceştia nu se vor prezenta la şedinţele CSS, va fi obligat să modifice componenţa Consiliului, unde ei nu se vor mai regăsi.

Zilele trecute, Dodon a dispus convocare Consiliului Suprem de Securitate drept reacţie a semnării de către mai multe localităţi a declaraţiilor simbolice de Unire cu România cu prilejul Anului Centenarului şi, pentru ca şedinţa să nu eşueze din nou, a anunţat apoi modificarea componenţei CSS. 

Totuşi, Pavel Filip a anunţat că va participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate convocată de către Igor Dodon, însă pentru a vorbi despre „aplicaţiile militare care s-au intensificat în stânga Nistrului”. Şi preşedintele Parlamentului a anunţat că va participa la şediţa CSS, dar pentru a discuta problemele strigente din Republica Moldova, ci nu pe „cele simbolistice precum declaraţiile de Unire”.

În prezent, nu există o prevedere a legislaţiei care ar stipula componenţa CSS. Fiecare preşedinte al Republicii Moldova decide personal cine va face parte din componenţa Consiliului. 

Unirea pentru care militează o parte din cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat, joi, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la postul de televiziune NTV Moldova, el susţinând că va folosi toate căile legale pentru a nu permite lichidarea statalităţii Republicii Moldova.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri