Percheziții la Guvernul din Chișinău. Viceministru reținut pentru 72 de ore

Data actualizării: Data publicării:
valeriu triboi viceministru moldova crop fb

Scandal de corupţie la nivel înalt în Republica Moldova. Procurorii Centrului Național Anticorupție, echivalentul DNA-ului de la noi, au descins vineri după-amiază în sediul guvernului de la Chişinău.

valeriu triboi viceministru moldova crop fb

ACTUALIZARE sâmbătă, ora 8:00. Valeriu Triboi, viceministru al economiei, este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat cu sume mari. Demnitarul va rămâne în custodia CNA pentru 72 de ore, scrie News.ro, care citează presa din Republica Moldova.

Procurorii au stabilit că Valeriu Triboi, abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, societate fondată de Ministerul Economiei,  un imobil în valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţie, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord.

Prin abuz de putere, suspectul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţie, din contul acesteia, spun procurorii. Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparaţia clădirii au fost alocate 4 000 000 de lei.

Pedeapsa maximă pentru abuz de putere este 6 ani închisoare și interzicerea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Triboi a fost numit în funcţia de viceministru al Economiei în iulie 2014, scrie Unimedia.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Valeriu Triboi a obţinut un salariu de 148.677 de lei, exercitând funcţia de viceministru al Economiei, iar soţia acestuia a obţinut un venit de 76.800 de lei.

Tot în 2015 familia Triboi a obţinut venituri în valoare de circa 53.210 de lei - dobândă bancară, iar alţi 574.436 de lei, Valeriu Triboi i-a obţinut ca reprezentant al statului în societăţile comerciale.

Viceministrul deţine cinci imobile, dintre care trei apartamente şi două spaţii comerciale şi un automobil marca BMW 520D din 2011 pe care l-a procurat în anul 2012 cu 300.000 de lei. Triboi împreună cu soţia mai deţin şi 34 de terenuri, majoritatea procurate în anul 2010.

El a mai declarat că deţine participaţii la cinci companii, una dintre aceste fiind specializată în comerţ (SRL Cvadro&Co ), două în domeniul imobiliar (SRL Melanto&Co şi SRL Lina Capital) şi una în domeniul construcţiilor inginereşti ( SRL Cvadro Therm).

Înainte să fie numit în această funcţie, Triboi a fost şef al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Anterior presa a scris despre Triboi că ar fi fost implicat într-un scandal. Acesta era acuzat de către un om de afaceri că, făcând uz de influenţa pe care o are, i-ar fi preluat businessul, înregistrând bunurile obţinute pe numele soţiei şi al mamei sale.

 

Procurorii au făcut mai multe percheziţii în birourile Ministerului Economiei, iar la finalul acestora, au decis să îl reţină pe viceministrul Valeriu Triboi ore şi au confiscat mai multe documente.

Pecheziţiile au continuat la locuinţa oficialului reţinut preventiv, fiind percheziționate inclusiv automobilele sale. Procurorii spun că descinderile sunt legate de un dosar de corupţie, dar nu au dat şi alte detalii.

Este al doilea oficial de rang înalt reţinut de procurorii anticorupţie din Republica Moldova în ultimele două săptămâni după ministrul Agriculturii de la Chişinău, reţinut la rândul său la jumătatea acestei luni, tot într-un dosar de corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri