Politicienii din Republica Moldova vin în România să se vaccineze

Data publicării:
deputati moldoveni care s-au vaccinat in romania
Mai mulți deputați de peste Prut au venit în România să se vaccineze Foto: agora.md

Unii deputați de la Chișinău care dețin cetățenia română vin în România pentru a se imuniza, în condițiile în care campania de vaccinare în Republica Moldova abia a început, nu sunt vaccinuri suficiente, iar prioritari sunt lucrătorii din domeniul medical.

Republica Moldova se confruntă, ca multe alte țări din afara UE, cu o criză de vaccinuri anti-covid. Țara vecină depinde de donații. Până acum a primit vaccinuri AstraZeneca de la România, Uniunea Europeană și prin platforma COVAX, dar și vaccinuri Pfizer/BioNTech cu sprijinul guvernului american. Deși fostul președinte al țării, Igor Dodon, era considerat pro-rus, Moscova nu a ajutat până acum Chișinăul cu vaccinul său Sputnik V, achiziționat, în schimb, de Serbia, de exemplu, sau chiar de Ungaria, țară membră UE.

Aleșii din Republica Moldova nu ezită să vorbească public despre faptul că au șansa de a veni în România să se vaccineze, scrie agora.md.

Deputată: „Gloriosul popor român ne-a oferit posibilitatea de a ne vaccina”

Deputata din Partidul Democrat Monica Babuc a scris pe pagina de Facebook: „Suntem pe cont propriu. Nu ne ajută starea de urgență instituită ieri. Căci nu știm care sunt măsurile care ne vor oferi protecție suplimentară... Nu ne ajută nici faptul că am trecut prin Covid în noiembrie-decembrie - ne putem reinfecta. Ne ajută în schimb șansa apartenenței de lumea românească, de marele și gloriosul popor român care ne-a oferit nouă, celor care dețin cetățenia României, posibilitatea de a ne vaccina pe platforma vaccin.live și programarevaccinare-covid.ro. Eu și soțul meu m-am programat în acest mod și am fost vaccinați la Iași, orașul de care mă leagă o relație aparte”, a scris deputata.

La rândul lor, Iurie Reniță, fost ambasador al Republicii Moldova în România, în prezent deputat al Platformei DA, și deputatul Octavian Țîcu, neafiliat, au mers împreună la Iași pentru a fi imunizați. 

„Vaccinul Pfizer-BioNTech de la Iași este cel mai eficient remediu pentru anticipatele parlamentare de la Chișinău”, a declarat pe pagina sa de Facebook Iurie Reniță. 

„Să arătăm cu toții că noi într-adevăr dăm exemple și nu trăim într-o lume a vânătorilor de vrăjitori în care fiecare își imaginează ba că va rămâne impotent, ba că o să îi crească antene, ba că o să transforme din socialiști în unioniști”, a spus Octavian Țîcu chiar în plenul Parlamentului de la Chișinău.

Andrian Candu: Vă îndemn să vă înregistrați în România

Și controversatul deputat Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului de la Chișinău, a venit în România să se imunizeze.  „Am primit vaccinul AstraZeneca. Vă îndemn și pe voi să vă înregistrați în România, pentru că într-o țară unde Guvern nu avem, Președinte de parcă nici n-am avea, iar Parlament deocamdată mai avem, este mult prea naiv să crezi că ne vom găsi loc printre deputați, primari, funcționari, vorba clasicului - autentici, care sar rândul și lasă pensionarii nevaccinați pentru a se imuniza pe sine”, a declarat deputatul. El este considerat un apropiat al omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, care este dat în urmărire internațională pentru spălare de bani.

La rândul său, un alt politician controversat, primarul de la Bălți, Renato Usatîi, a susținut, potrivit Europa Liberă, că și-a făcut vaccinul rusesc Sputnik-V la Dubai, în timpul unei deplasări recente.

În Republica Moldova, au fost vaccinate până acum peste 40 de mii de persoane. Deși prioritate au medicii, de imunizare au beneficiat și mai mulți aleși locali, ceea ce a dat naștere unui adevărat scandal. Președinta Maia Sandu a declarat că va sesiza Procuratura Generală.  Șefa statului spune că ar fi vorba despre 688 de persoane din categoria „rude” care s-au vaccinat fără a-și aștepta rândul. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri