Sari la conținut

Premierul Tudose, în vizită oficială în Republica Moldova

Mihai Tudose face, vineri, o vizită oficială în Moldova, unde va avea convorbiri cu primul-ministru Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. În programul oficial al vizitei premierului nu este trecută o întrevedere cu preşedintele Igor Dodon, notează News.ro.

tudose bruxelles agerpres_10039046

Foto: Agerpres

Este a doua destinație externă a premierului Tudose, de la învestire, după ce săptămâna trecută a fost la Bruxelles.

Vizita intervine într-un context tensionat la Chișinău, unde de câteva zile sunt proteste față de schimbarea sistemului electoral și introducerea unui sistem de vot mixt. Legea - care i-ar avantaja pe socialiști (partidul cu cei mai mulți deputați) - a fost votată în lectură definitivă joi de Parlament și promulgată imediat de președintele Dodon.

Mihai Tudose și Pavel Filip se vor întâlni la ora 10:00, la sediul Guvernului din Chişinău, pentru discuţii tête-à-tête, urmate de convorbiri în plenul celor două delegaţii guvernamentale. La ora 11:25, Mihai Tudose şi Pavel Filip vor susţine o conferinţă de presă comună, apoi Tudose va participa la ceremonia de donare a 96 de microbuze şcolare acordate de Guvernul României autorităţilor din Republica Moldova.

La ora 13:00, premierii român şi moldovean vor fi prezenţi la un dejun de lucru, după care Tudose se întâlneşte, de la ora 15:00, cu preşedintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu. 

Tudose nu are programată o întrevedere cu preşedintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon.

Întâlnirea dintre premierii celor două ţări a fost convenită imediat după ce Mihai Tudose a devenit prim-ministru. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a purtat o primă discuţie telefonică cu noul prim-ministru de la Bucureşti pe 30 iunie, iar cei doi oficiali au stabilit să aibă o întrevedere „în timpul apropiat”, dupp cum relata Deschide.md.

Premierul moldovean l-a felicitat pe Mihai Tudose cu prilejul învestirii şi a ţinut să-i ureze succes. "Sunt sigur că şi pe viitor vom menţine un dialog activ şi ne vom bucura de tot suportul României şi al dvs. personal în realizarea priorităţilor agendei bilaterale şi a obiectivelor majore de modernizare şi integrare europeană a Republicii Moldova”, se arăta într-un mesaj semnat de premierul de la Chişinău.

Pavel Filip a apreciat ritmul ascendent al relaţiilor moldo-române şi intensificarea colaborării bilaterale după instituirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova.

În ziua de dinaintea vizitei la Chişinău, premierul Mihai Tudose a discutat la telefon cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre Republica Moldova şi i-a transmis liderului european că România îşi continuă rolul de cel mai implicat stat membru în atragerea Moldovei pe calea europeană.

”România continuă programele de asistenţă cu Republica Moldova. Sprijinim traseul proeuropean al Moldovei şi România îşi continuă rolul european şi pe cel de cel mai implicat stat membru în atragerea Moldovei pe calea europeană”, au afirmat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

Pe aceeași temă