Primele reacții ale opoziției după alegerile din Republica Moldova

Data publicării:
Maia Sandu Andrei Nastase acuza ca au fost otraviti cu metale grele
Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului proocidental ACUM

Maia Sandu, unul dintre liderii opoziției din Republica Moldova, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.



Maia Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat, într-un briefing de presă organizat după închiderea secţiilor de votare, că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova „se rostogoleşte în dictatură de stil putinist”.

„Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (...) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic”, a afirmat Maia Sandu.

Aceasta a acuzat că adversarii politici au mituit alegătorii, au folosit în interesul lor resursele administrative ale statului şi au folosit în mod masiv televiziunile proprii finanţate cu bani dobândiţi ilegal.

La rândul său, celălalt co-preşedinte al blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a cerut observatorilor interni şi externi să monitorizeze procesul de numărare a votului şi a reiterat intenţia de a organiza acţiuni de protest în cazul în care rezultatul alegerilor va fi fraudat.

Apel la România

Andrei Năstase şi Maia Sandu au făcut apel la partenerii externi, în special la UE, România şi SUA, să evalueze şi să se pronunţe cu privire la situaţia alegerilor din Republica Moldova, relatează Agerpres.

Cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene au declarat că nu vor recunoaşte valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Ei susţin ca acolo cetăţenii au fost aduşi la vot în mod organizat şi că acestora le-au fost propuşi bani contra voturilor.

De asemenea, ei au raportat şi probleme la votul din diaspora, unde cetăţenii nu pot vota cu acte expirate, iar membrii birourilor electorale nu recepţionează contestaţiile depuse de cetăţenii care nu au putut vota.

Liderii Blocului electoral ACUM au anunţat că vor depune din acest motiv o plângere împotriva preşedintei CEC, Alina Russu. De asemenea, ei intenţionează să depună o plângere penală şi împotriva şefului Inspectoratul General al Poliţiei, Alexandru Pânzari.

Anterior, Comisia Electorala Centrală (CEC) a Republicii Moldova a anunţat într-un comunicat de presă că în legislaţia naţională nu există prevederi exacte cu privire la transportarea cetăţenilor la secţiile de votare. La rândul lor, reprezentanţii poliţiei au declarat că documentează posibilele cazuri de corupere a alegătorilor.

La rândul său, Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova consideră că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral, informează Radio Chişinău.

Liberalii denunță amestecul Rusiei

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat, într-o conferinţă de presă, că „în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorala Centrala (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul”, potrivit Agerpres.

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

El a denunţat şi implicarea in alegeri a Rusiei prin intermediul preşedintelui Igor Dodon şi a spus ca acest plebiscit „s-a derulat sub semnul dezgustului”.


Dorin Chirtoacă a mulţumit unioniştilor pentru participarea în campanie alături de PL şi a afirmat că la aceste alegeri a fost pusă „temelia Unirii cu România. Prima piatră vine cu acest vot dat deschis în favoarea Unirii”, a spus Dorin Chirtoacă.

PDM neagă acuzațiile

Partidul Democrat (PDM) neagă acuzaţiile formulate de liderii Blocului electoral ACUM şi susţine că tocmai reprezentanţii acestui concurent electoral ar fi comis mai multe încălcări şi fraude ale procesului electoral. Într-un briefing organizat la sediul PDM, şeful staffului electoral al formaţiunii, Vladimir Cebotari, l-a acuzat pe Andrei Năstase că a încălcat legea făcând agitaţie electorală în secţia de votare, iar la o secţie din străinatate ar fi oferiţi bani pentru votul în favoarea Maiei Sandu. Cu toate acestea, PDM consideră ca încălcările înregistrate în ziua votului „nu influenţează rezultatele alegerilor”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri