Procurorul General al Republicii Moldova a demisionat. Maia Sandu: Să răspundă pentru fărădelegile comise

Data actualizării: Data publicării:
Eduard-Harunjen-fost-procuror-general-al-republicii-moldova
Eduard Harunjen, procurorul general al Republicii Moldova a demisionat. Sursă foto: procuratura.md

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, şi-a anunţat joi demisia din funcţie, spunând că instituţia pe care a condus-o a fost supusă în ultimele zile unui atac fără precedent, relatează site-ul Unimedia, citat de MEDIAFAX.

Eduard Harunjen a trimis un mesaj prin care şi-a anunţat demisia din funcţie. Fostul procuror general spune că instituţia pe care a condus-o a fost supusă în ultimele zile unui atac fără precedent şi speră că gestul său „să oprească atacurile furibunde asupra instituţiei, procurorii să fie lăsaţi să lucreze, să poată finaliza dosarele la care lucrează, inclusiv cele de răsunet, care îi vizează pe unii din zona politicului”.

Harunjen critică dur hotărârea Parlamentului şi spune că pleacă „întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marţi a Parlamentului, una evident ilegală şi anticonstituţională, dar şi pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale şi munca întregului corp de procurori, îmi anunţ demisia în temeiul literei a) alineatul 1) articolul 58 al legii Nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură”.

„Ultimele zile au fost cele mai zbuciumate din istoria Procuraturii Republicii Moldova. După o perioadă de 3 ani de muncă titanică de reformare, împreună cu partenerii noştri occidentali, datorită căreia am obţinut o instituţie a procuraturii cu adevărat funcţională, care, în pofida contestaţiilor de ultima oră, lucrează în interesul cetăţeanului Republicii Moldova şi nu a politicienilor, cu regret asistăm la o perioadă în care anumiţi politicieni încearcă să-şi subordoneze politic procuratura”, a declarat Eduard Harunjen.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pe Facebook în urma demisiei procurorului general că acesta va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale.

„Chiar dacă şi-a depus demisia, Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacţiunea în ceea ce priveşte lichidarea schemelor infracţionale comise de oamenii regimului, pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furaţi şi în pedepsirea făptaşilor furtului bancar, pentru deposedarea de afaceri a celor care spuneau «nu» regimului, pentru multe alte fărădelegi comise de el personal şi procurorii din subordine”, a transmis Sandu.

„Precum am mai spus, următorul Procuror General trebuie să fie o persoană integră şi independentă atât de politic, cât şi de orice grupuri de interese, care ar fi în măsură să-i tragă la răspundere pe toţi cei care au furat din banii publici, cât şi să înceapă un proces veritabil de reformă a procuraturii. Nu avem dreptul să greşim încă o dată”, a adăugat aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri