Putin își oferă ajutorul pentru reglementarea conflictului transnistrean

Data publicării:
dodon cu putin - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Moscova va face tot posibilul pentru soluționarea diferendului transnistrean, a promis președintele Rusiei, Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său moldovean Igor Dodon, marți, la Soci - celebra stațiune pe coasta rusă a Mării Negre - în marja Consiliului șefilor de stat din CSI și a Consiliului economic eurasiatic, relatează agenția de presă TASS, preluată de Agerpres.

dodon cu putin - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

"Vom face tot ce este necesar pentru soluționarea conflictului transnistrean, vom garanta cu siguranță acele înțelegeri care pot și trebuie să apară în cele din urmă pentru a rezolva această problemă odată pentru totdeauna în interesul tuturor persoanelor care trăiesc acolo", a afirmat Putin.

La rândul său, Dodon și-a exprimat recunoștința față de Rusia — "din partea poporului moldovenesc din partea stângă și dreapta a Nistrului" — pentru poziția acesteia în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Igor Dodon a spus că după alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor în Republica Moldova se va reveni la reglementarea politică a conflictului din Transnistria. "Sunt sigur că va exista un parlament pro-moldovenesc la Chișinău care se va orienta spre rezolvarea acestei probleme foarte importante", a adăugat el.

În același timp, președintele Vladimir Putin a recunoscut că apreciază în mod deosebit eforturile lui Igor Dodon de a normaliza relațiile ruso-moldovene.

"Apreciem eforturile dumneavoastră de a normaliza relațiile ruso-moldovene, vedem că acest proces nu este ușor, dar plecăm de la faptul că atât poporul moldovean, cât și poporul Federației Ruse sunt interesate de o evoluție pozitivă", a spus șeful statului rus.

Putin a declarat că Rusia "fără îndoială, își va construi pe viitor contactele economice pornind de la nivelul interacțiunii noastre politice".

"În prezent, dorim să vă sprijinim intenția sinceră de a reclădi și de a dezvolta relațiile ruso-moldovene", l-a asigurat pe Dodon președintele rus.

La nivel guvernamental, relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au tensionat după ce executivul moldovean a expulzat cinci diplomați ruși de la Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova și l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă. În plus, Moscova a criticat intenția Chișinăului de a supune dezbaterii la recenta Adunare Generală a ONU problema retragerii trupelor ruse din Transnistria.

Dar președintele moldovean, care duce o politică de apropiere de Rusia, are relații excelente cu Moscova, în special cu șeful statului rus Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri