Sari la conținut

Reacția Rusiei la decizia R.Moldova de a-l declara persona non grata pe Rogozin

Kremlinul a calificat drept „absolut inacceptabilă” decizia autorităţilor de la Chişinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul Dimitri Rogozin. Şi preşedintele Republicii Molodova Igor Dodon a criticat această măsură, pe care a numit-o „act de mare stupiditate politică” şi un deserviciu pentru Moldova şi pentru moldoveni.

„Situaţia cu Rogozin este absolut inacceptabilă”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dimitri Peskov, transmite News.ro.

La rândul său, preşedintele Republciii Moldova Igor Dodon a afirmat într-o postare pe Facebook că anunţul Chişinăului este „un act de mare stupiditate politică”. 

„A-l declara pe prim-viceprim-ministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Şi e un mare deserviciu pentru Moldova şi pentru moldoveni”, a scris Dodon, adăugând că nu ştie „dacă guvernanţii fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduşi ca nişte marionete de peste Ocean”. 

Ei îi acuză pe cei care au luat decizia în privinţa lui Rogozin că „au implicat Moldova într-un conflict diplomatic şi geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac”.

„Cu părere de rău pentru Moldova şi pentru cetăţeni, această guvernare duce ţara cu viteză maximă spre un grav accident politic şi geopolitic. Când ne vom izbi, vom simţi cu toţii consecinţele, pe ani înainte. Restabiliarea bunelor relaţii cu Rusia, pentru care am pledat ca preşedinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri şi muncitori o şansă să obţină locuri de muncă şi venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul şi PDM fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice şi sociale”, a argumentat preşedintele Republicii Molodova.

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a fost declarat miercuri persona non grata în Republica Moldova, după ce acesta s-a declarat dispus să vină în septembrie la Chişinău, cu condiţia ca autorităţile moldovene să-i ofere garanţii de securitate şi să poată survola toate ţările de pe traseu.

Decizia a fost luată de Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău în anumite condiţii.