Reacții în Republica Moldova, după ce liderii opoziției susțin că au fost otrăviți cu mercur

Data publicării:
alegeri republica moldova
Foto: Agerpres

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Republica Moldova, doi lideri ai opoziţiei au anunţat că sunt otrăviţi. Ei arată cu degetul spre liderul partidului de la putere, Vladimir Plahotniuc, pe care îl acuză că pregăteşte cele mai „nedemocratice” alegeri din cele aproape trei decenii de la independenţă. În lipsa unor dovezi clare, acuzaţiile sunt puse sub semnul întrebării.

Liderii de opoziţie, Maia Sandu şi Andrei Năstase, care s-au unit într-o alianţă electorală împotriva puterii pe care o acuză de corupţie, susţin că sunt otrăviţi cu metale grele, printre care şi cu mercur. În spatele atacului ar fi, spun ei, oligarhul Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat, considerat a fi cel care controlează din umbră totul în Republica Moldova.

„Eu şi doamna Sandu, dar şi alţi colegi de-ai noştri, suntem otrăviţi cu metale grele. Analizele noastre sunt dovezile acestui ultim şi mizerabil mod în care Plahotniuc şi gaşca lor de mafioţi vor să închidă gura celor care îi vor băga la puşcărie”, a declarat joi Andrei Năstase, copreședintele alianței ACUM.

„Sunt nişte suspiciuni. Am făcut tratament şi acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, testele recente au arătat iarăşi o creştere şi medicii cu care am discutat noi spun că aceasta acumulare nu poate fi explicată în mod natural”, susține și Maia Sandu, copreședintele ACUM, fost candidat la Președinția Republicii Moldova.

„Suntem ţinta unor atacuri mişeleşti din partea acestei guvernări care ne doreşte morţi”, acuză Andrei Năstase.

Cei de la putere neagă acuzaţiile şi spun că opozanţii lor inventează totul pentru a se victimiza. „Sunt acuzaţii stranii, din ce în ce mai fantastice, într-o campanie electorală care depăşeşte bunul simţ”, au răspuns reprezentanţii Partidului Democrat, formaţiune aflată la guvernare. Iar liderul unui alt partid de opoziţie, Mişcarea Antimafie, consideră declaraţiile Maiei Sandu şi ale lui Andrei Năstase drept o lovitură de campanie.

Sergiu Mocanu - lider Mişcarea Antimafie: „Maia Sandu şi Andrei Năstase au detonat o bombă mediatică. Ei au anunţat opinia publică că au fost intoxicaţi cu metale grele. În lipsa unei expertize medico legale şi în lipsa unei cereri depuse la poliţie eu pot crede și vă spun cu certitudine că deocamdată a fost intoxicată doar opinia publică”.

La scrutinul de duminică din Republica Moldova se vor confrunta Partidul Democrat - care se declară prooccidental, socialiştii preşedintelui prorus Igor Dodon şi blocul electoral ACUM - de asemenea pro-occidental, dar care se opune ambelor partide şi care este reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase. Sondajele arată că nu va exista un câştigător clar, astfel că este de aşteptat o nouă criză politică.

Ultimul an a însemnat pentru Republica Moldova o îndepărtare de Uniunea Europeană. A pierdut bani europeni din cauza deciziilor politice luate la Chișinău, pentru că președintele Igor Dodon a mizat pe consolidarea relațiilor cu Rusia. S-a întâlnit de șase ori în doi ani cu Vladimir Putin. Și chiar dacă partidul său e loial Moscovei și favorit în sondaje, Rusia tot și-ar putea folosi tactica patentată în Statele Unite de a influența alegerile.

Citiți și:  Bani ruseşti în zonele "sensibile" de la Chişinău: Fundaţia soţiei lui Igor Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

Expert: Imixtiunea Federației Ruse în campania electorală din Republica Moldova este masivă

Este Facebook cea mai eficientă armă împotriva democrației? Ce se întâmplă în Rep. Moldova înaintea alegerilor de duminică

Cod roşu electoral în Republica Moldova. Opoziţia încearcă să schimbe regimul cu 13.000 de euro în cont şi tot aparatul de stat împotriva sa

Ar putea fi o răscruce. Alegerile anului 2019 și riscurile lor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri