Republica Moldova: Parlamentul i-a revocat din funcţii pe şefii parchetului anticorupție şi serviciului de informații

Data publicării:
sala sedinta parlament moldova
Foto: unimedia.info

Parlamentul de la Chişinău i-a revocat din funcţie pe directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, şi pe directorul Serviciului de Informaţie şi Securitate, Vasile Botnari, scrie Unimedia, preluată de News.ro.

Deputaţii şi-au argumentat decizia prin faptul că şeful anticorupție se face vinovat de mai multe abuzuri, inclusiv de dosare pierdute de Republica Moldova la CEDO.

Bogdan Zumbreanu a fost desemnat în funcţie pe 15 decembrie 2017.

Lui Vasile Botnari i s-a imputat că a utilizat resursele informaţionale contrar prevederilor legale, inclusiv în cazul deportării celor 7 profesori turci în toamna anului trecut, dar şi faptul că anterior, în funcţia de ministru al Transporturilor, ar fi protejat scheme de contrabandă cu produse anabolizante.

După aceste decizii, ședința Parlamentului de la Chișinău a fost declarată închisă. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că deputații se vor reuni într-o nouă ședință duminică, 9 iunie, la ora 9:00.

Aceste evoluții vin pe fondul unei crize politice la Chișinău. Parlamentarii socialişti şi cei din blocul pro-european ACUM au organizat sâmbătă o şedinţă extraordinară a Parlamentului. Maia Sandu, liderul alianţei proeuropene ACUM, a fost numită premier, iar guvernul său a depus jurământul. Zinaida Greceanîi, preşedinta socialiştilor moldoveni (fost premier în timpul președintelui comunist Voronin - n.r.), este noul preşedinte al Parlamentului. Doar că, potrivit Curţii Constituţionale de la Chişinău, şedinţa de sâmbătă a Parlamentului a fost neconstituţională. Şi asta pentru că vineri ar fi expirat termenul până la care trebuia să fie numită conducerea Legislativului şi demarată procedura de formare a Guvernului. Preşedintele Partidului Democrat, aflat la putere, oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuză o lovitură de stat. Iar una dintre televiziunile conduse de el îl acuză de trădare pe preşedintele Igor Dodon, care ar negocia direct cu Rusia federalizarea ţării. O filmare care ar fi fost făcută vineri îl arată pe preşedintele Dodon care îi promite lui Plahotniuc că îl scapă de dosarele din Rusia, dacă colaborează pentru federalizare.

Citiți și:  Ce se întâmplă în Republica Moldova? Dan Dungaciu: Pentru a înțelege, trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri