Scandal în R. Moldova. Șapte cetățeni turci, expulzați înainte de o vizită a lui Erdogan

Data actualizării: Data publicării:
protest orizont - europa libera

Autorităţile moldovene sunt acuzate de abuzuri, după ce șapte cetăţeni turci au fost ridicaţi de serviciile moldovene şi expulzați în Turcia, pe motiv că ar fi suspectați că fac parte din rețeaua clericului Fetullah Gulen, dușmanul personal al președintelui turc. Arestările au loc în condițiile în care liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, se pregătește să vină în vizită la Chișinău.

Şapte cetăţeni turci au fost ridicaţi de serviciile moldovene şi expulzați în Turcia, unde ar fi acum închişi într-un penitenciar de lângă Istanbul. Autorităţile moldovene sunt acuzate de abuzuri.

Şase dintre cetățenii turci sunt angajaţi ai unei reţele de licee moldo-turce din Chişinău.  Serviciul moldovean de Informații susţine că aceştia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă şi că au fost declaraţi indezirabili.

De celalată parte, instituţia de învătământ acuză că reţinerea s-a făcut cu violenţă: ar fi fost luaţi în drum spre şcoală sau de acasă după ce le-au fost sparte uşile.

Amnesty International susţine că arestările urmează modelul represaliilor politice ale guvernului turc împotriva cetățenilor săi din străinătate, pe care îi bănuieşte că ar avea legătură cu puciul eşuat din 2016.

Mai mulţi europarlamentari, între care şi Monica Macovei, ceruseră Chişinăului să oprească expulzarea.

Scoși din țară fără acte

Cei șapte cetățeni turci, care au fost reținuți joi dimineață de către angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au fost expulzați în aceeași zi, în jurul orei 11.40, scrie Ziarul Național din Republica Moldova. Aceștia au fost transportați de la Chișinău cu un charter închiriat de „Air Moldova” de la compania armeană „Taron Avia” și au ajuns pe un aeroport militar de lângă Istanbul, chiar dacă nu aveau la ei niciun act de identitate. Avocatul din Turcia al profesorilor de la „Orizont” a luat legătura cu administrația liceului din R. Moldova și a confirmat că aceștia sunt deja plasați într-un penitenciar de lângă Istanbul.

Jurista de la rețeaua de licee „Orizont”, Natalia Guma, susține că profesorii au fost scoși din R. Moldova cu identități false. Asta pentru că toate actele acestora, inclusiv pașapoartele, permisele de ședere și documentele temporare de identitate pentru azilanți, au rămas la soțiile celor expulzați.

Zeci de profesori, elevi și părinți de la rețeaua de licee „Orizont” au protestat vineri în fața Parlamentului din Chișinău față de arestarea de ieri a celor șase învățători turci, ridicați de agenții speciali de la școli sau de acasă, în fața elevilor sau propriilor copii și soții, relatează Radio Europa Liberă. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că angajații acestei rețele de școli private, care funcționează în mai multe țări, sunt aliații rivalului său, Fethullah Gulen, pe care îl „vânează”,  după puciul eșuat împotriva sa din 2016. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Hasan Barîş, se pare că singurul manager de origine turcă în reţeaua de licee Orizont rămas la libertate, a explicat de ce crede că e „politic” motivul reţinerii colegilor lui: „În acest parlament sunt foarte mulţi părinţi ai elevilor noştri. Ei ştiu foarte bine că noi nu suntem terorişti. De altfel, toată lumea în R. Moldova ştie că nu suntem terorişti. Nici unul din profesorii noştri nu este terorist. Eu nu ştiu cine cu cine s-a înţeles, dar eu ştiu sigur că totul s-a întâmplat la ordinul lui Erdogan”, a spus Barîș.

Presa și analiștii de la Chișinău au făcut legătura cu o vizită preconizată la Chișinău a președintelui Erdogan și cu interesele economice și financiare ale Moldovei. „Acţiunile dure ale autorităţilor moldovene la adresa profesorilor turci sunt văzute ca o încercare de a-i face pe plac conducerii Turciei” se spune într-un articol apărut chiar în presa rusă. Kommersant.ru, citat de Europa Liberă, precizează că în ajunul reţinerii cetăţenilor turci, preşedintele Igor Dodon a confirmat oficial vizita la Chişinău a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan la începutul lunii octombrie, vizită deja amânată de câteva ori. Dodon a negat însă că ar exista vreo legătură între vizita preşedintelui turc şi expulzarea profesorilor, el amintind că SIS nu este subordonat şefului statului. În articol se aminteşte însă că sediul Administrației Prezidențiale, care a avut mult de suferit urmare a evenimentelor din aprilie 2009, a fost reconstruit cu un ajutor financiar nerambursabil din partea Turciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri