Separatiștii din Transnistria suferă din cauza lui Putin. Rămân fără apă caldă și transport public

Data publicării:
Troleibuz în Tiraspol
Populația va primi apă caldă doar dimineața, iar troleibuzele vor circula numai în orele de vârf. Foto: Profimedia

Transnistria se află în pragul unei crize umanitare din cauza deficitului de gaze naturale. Declarația a fost făcută de așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice de la Tiraspol, Serghei Obolonik, care a anunțat mai multe măsuri pentru a economisi energie și gaze naturale, precum asigurarea locuitorilor cu apă caldă doar în orele dimineții sau circulația troleibuzelor doar în orele de vârf, relatează Deschide.md.

„Volumele de gaze care ajung în Transnistria din 1 noiembrie nu ajung nu doar pentru industrie, dar nici pentru asigurarea necesităților populației și a obiectelor sociale. Suntem în pragul unei crize umanitare. Nu mai avem un contract energetic, activitatea celor mai mari consumatori de gaze a fost oprită. Drept urmare, mii de oameni vor rămâne fără lucru” a declarat Obolonik.

Așa zisul oficial a mai declarat că vor continua să activeze însă întreprinderile care asigură securitatea alimentară, precum fabricile de pâine, fermele, șamd.

Totodată, locuitorii Transnistriei vor primi apă caldă doar într-un interval limitat de timp, de la orele 6:30 până la 9:00 dimineața.

„Va fi limitată drastic cheltuirea energiei electrice pentru iluminatul stradal și pentru parcurile de troleibuze din Tiraspol și Tighina. Troleibuzele vor circula doar în orele de vârf. Nu vom închide însă încălzirea, pentru că va fi frig peste 2-3 zile. Îi îndemn pe cetățeni să economisească gaz și electricitate” a declarat Obolonik.

Toate măsurile luate vor intra în vigoare începând de mâine.

Anterior, așa-zisele autorități transnistrene s-au arătat nemulțumite de faptul că pentru malul stâng al Nistrului sunt prevăzute doar 2,3 milioane m3 de gaze naturale, în timp ce în luna octombrie transnistrenii primeau 3,9 milioane m3.

„Membrii Consiliului de Securitate au remarcat că, prin acțiunile sale, Moldova a încălcat grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia din 171 milioane m3 de gaze furnizate Republicii Moldova, 118 milioane ar urma să revină Transnistriei”, se arată în comunicatul emis de așa-zisa Administrație Prezidențială.

Drept reacție, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea pe care o conduce are dreptul să decidă cum să distribuie volumele de gaze naturale procurate de la Gazprom în funcție de îndeplinirea prevederilor contractuale de către concernul rus.

Separitiștii nu au plătit gazul consumat și au o datorie de peste 7 miliarde de dolari, pe care Gazprom o impută autorităților de la Chișinău

Datoria regiunii transnistrene față de Moldovagaz a crescut cu 424 de milioane de dolari, în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, potrivit unei informații oferite pentru Anticoruptie.md de compania Moldovagaz.

În cele patru luni au fost livrate companiei Tiraspoltransgaz SRL 732,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, transmite Știri.md.

În octombrie 2021, datoria a sporit cu 98 de milioane, în noiembrie – cu 90 de milioane, în decembrie – cu 97,5 milioane, iar în ianuarie – cu 138,4 milioane de dolari.

Așa cum Tiraspoltransgaz a continuat să nu plătească pentru gazul consumat, toată suma acumulată a fost trecută în contul datoriei față de Gazprom.

Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, la sfârșitul lunii ianuarie curent, valoarea datoriei Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale consumate se ridica la 7,01 miliarde de dolari, deși, la finele lunii septembrie, un acționar al companiei anunța că încă atunci datoria respectivă era de aproape opt miliarde de dolari.

Deși Moldovagaz stabilește tarife unice pentru toți consumatorii, autoritățile regiunii separatiste din stânga Nistrului stabilesc unilateral alt tarif, de 10-15 ori mai mic decât cel de pe malul drept – 0,83 ruble pentru un metru cub.

Sumele acumulate din acest tarif ajung până la urmă în bugetul regiunii.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri